Nový rok vítalo v Sydney vyše milióna ľudí

    0
    Silvestrovský ohňostroj nad budovou Opery a mostom Sydney Harbour počas osláv Nového roka 2019 v austrálskom Sydney 31. decembra 2018. (Autor: TASR)

    Zábery ohňostroja na svetoznámom moste Harbour Bridge a v jeho okolí boli prenášané do celého sveta. Celkove sa pri ňom spotrebovalo 8,5 tony pyrotechniky – o 500 kilogramov viac než minule – v hodnote šiestich miliónov austrálskych dolárov (3,7 milióna eur). V súlade s prísľubom starostu Clovera Moora tak prekonal všetky doterajšie ohňostroje v tejto východoaustrálskej metropole.

    Explózie trvali 12 minút a oproti tým vlaňajším vytvárali nové farby a tvary vrátane zobrazení srdca či usmievavej tváre. Súčasťou hudobného sprievodu bola pocta americkej soulovej speváčke Arethe Franklinovej, ktorá zomrela v auguste 2018.

    Tisíce ľudí si postavili na nábrežiach stany a strávili tam už predošlú noc, aby si obsadili najlepšie divácke miesta. Objavili sa však sťažnosti, že mnohé z nich boli vyhradené pre platiacich hostí.

    Už niekoľko hodín pred Sydney privítali nový rok ako prvé v poradí tichomorské štáty Samoa a Kiribati. Austráliu predbehol aj Nový Zéland, kde sa v najväčšom meste Auckland pri tejto príležitosti zhromaždili desaťtisíce ľudí, informovala agentúra AP.

     

    - Reklama -