Nový premiér? V zákulisí sa šepká o Bugárovi

    0
    predseda strany Most-Híd Béla Bugár prichádza na koaličnú radu (Autor: TASR)

    Republiková rada strany Most-Híd dala včera večer mandát predsedovi Bélovi Bugárovi, aby rokoval o predčasných voľbách. Ak však budú rokovania neúspešné, strana vystúpi z koalície. 

    „Republiková rada Mosta-Híd poveruje vedenie rokovať s koaličnými partnermi o možnostiach predčasných parlamentných volieb. Ak tieto rokovania budú neúspešné, strana Most-Híd vystúpi z vládnej koalície,” citoval uznesenie rady Bugár.

    K celej situácii sa vyjadril aj predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko, ktorý berie na vedomie rozhodnutie Mosta-Híd, že rekonštrukcia vlády je pre Bugára uzavretá možnosť. „SNS vníma, že koaličný partner nepovažuje demisiu ministra vnútra za dostatočnú. Predsedníctvo strany ma zaviazalo rokovať o predčasných voľbách, ale až vtedy, ak dôjde k pádu vlády, resp. jej nefunkčnosti, prípadne k nefunkčnosti koalície,“ uviedol Andrej Danko.

    Rokovanie o predčasných voľbách, ako chcel Bugár, tak neprichádza do úvahy a strana Most bude musieť pravdepodobne vystúpiť z koalície. „Preto sú akékoľvek úvahy o stanovení termínu nových volieb nateraz predčasné,“ dodal.

    Rozpráva sa aj o možnosti výmeny premiéra

    Premiér Robert Fico však predčasné voľby zatiaľ odmieta a celý utorňajší deň rokoval s Bélom Bugárom a predsedom SNS Andrejom Dankom.

    Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd včera pripustil, napriek rokovaniam republikovej rady strany, že ak by prišlo k zásadnej rekonštrukcii vlády, tak je reálne pokračovanie v koalícii. „Môj osobný názor je, že by ešte mohlo dôjsť k zásadnej rekonštrukcii vlády,” doplnil.

    Dokonca Andrej Danko tiež priznal, že zásadná rekonštrukcia vlády nie je zavrhnutá téma a koalícia sa rozpráva aj o možnosti výmeny premiéra Roberta Fica. Viac sme o tom písali TU a TU.

    Podľa Hospodárskych novín sú alternatívy voči Ficovi predseda Mosta-Híd Béla Bugára, Lucia Žitňanská či eurokomisár Maroš Šefčovič.

    Predseda vlády Robert Fico mal mať pôvodne včera k celej situácii aj tlačovú konferenciu, nakoniec k tomu neprišlo.

    - Reklama -