Nový návrh o prerozdeľovaní migrantov spomína aj Slovensko. Museli by sme ich prijímať aj proti svojej vôli!

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Možné by to podľa návrhu bolo vtedy, ak by iná krajina bola zaťažená výrazne viac, ako by to bolo pri spravodlivom celoúnijnom prerozdelení žiadateľov o azyl.

    Na to, aby nový systém mohol fungovať, by Európska komisia po zohľadnení faktorov ako počet obyvateľov a hospodárska sila stanovila, koľko azylantov by konkrétny štát EÚ musel prijať, ak by ich rozdelenie malo byť “spravodlivé”. Potom by sa pravidelne prehodnocovalo, aký je reálny stav rozdelenia, teda aktuálny počet azylantov v jednotlivých štátoch.

    Ak by počet žiadateľov o azyl v niektorej z krajín EÚ bol o viac než 50 percent vyšší, než je určený “spravodlivý podiel” tohto štátu, a dobrovoľná pomoc by nepostačovala, mohla by EK nariadiť prerozdelenie azylantov. Takéto nariadenie by mohlo byť zrušené len rozhodnutím Rady EÚ (členské štáty). Pomoc pre menej zaťažené krajiny by bola organizovaná výhradne na dobrovoľnej báze, uvádza sa v návrhu estónskeho predsedníctva Rady EÚ, ku ktorému sa v piatok dostala DPA.

    Nový systém by bol značným odklonom od doteraz platného tzv. dublinského nariadenia. To stanovuje, že posudzovať žiadosť o azyl má krajina, v ktorej ju cudzinec žiadajúci o medzinárodnú ochranu po prvý raz podal alebo v ktorej po prvý raz preukázateľne vstúpil na územie EÚ.

    V nedávnej utečeneckej kríze sa dublinský systém ukázal ako nerealizovateľný, pretože krajiny ako Grécko nedokázali zastaviť masový prílev migrantov a utečencov, ktorí tak mohli pokračovať v ceste do iných štátov EÚ.

    To, že by s reformným návrhom súhlasili stredoeurópske krajiny EÚ ako Maďarsko a Slovensko, je vzhľadom na ich odpor voči akémukoľvek nútenému prijímaniu utečencov považované za nanajvýš nepravdepodobné, konštatuje DPA. V konečnom dôsledku však môže byť schválený aj kvalifikovanou väčšinou štátov Únie.

    Na vysokej politickej úrovni sa o dokumente bude po prvý raz hovoriť zrejme na zasadnutí ministrov vnútra členských štátov EÚ koncom budúceho týždňa. Do polovice budúceho roka má pritom byť jasné, ako bude v budúcnosti organizované rozdeľovanie azylantov v Únii.

    - Reklama -