Nový nápad z dielne EÚ: Český premiér nadšene súhlasí, Maďari a Slováci ho hlasno odmietajú. Ide o zásadnú vec

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Európska komisia navrhuje, aby boli vonkajšie hranice Európskej únie inštitucionálne chránené spoluprácou príslušných národných orgánov a existujúcej hraničnej agentúry EÚ Frontex. Rozhodujúcu právomoc by však mala mať Komisia, ktorá bude dohliadať na túto novú inštitúciu. Napríklad by mohla bez ohľadu na názor národných štátov rozhodovať, či nasadí pohraničnú stráž v prípade, že sa danému členskému štátu EÚ nepodarí ochrániť hranice. Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski v pondelok poznamenal, že jeho krajina víta sprísnenie ochrany hraníc, ale návrh Európskej komisie podľa názoru poľskej vlády zašiel až príliš ďaleko.

    „Posilnenie Frontexu a vytvorenie pohraničnej stráže je určite potrebné a vítané. Ale skutočnosť, že by bol celý tento proces nezávislý od rozhodnutia národných štátov, je prinajmenšom zarážajúca,“ cituje americký denník poľského ministra zahraničia a dodáva, že navrhovaný plán presahuje požiadavky Nemecka a Francúzska, ktoré boli zverejnené bezprostredne po teroristických útokoch v Paríži. V každom prípade ho ešte musia schváliť vlády členských krajín a Európsky parlament. Odmietavý názor k tejto záležitosti zastáva okrem Poľska aj Maďarsko. Jeho minister zahraničia Péter Szijjártó v bezprostrednej reakcii uviedol, že hraničné kontroly sú neoddeliteľnou súčasťou národnej suverenity. „Diktát založený na faktickom prevzatí hraničných kontrol Bruselom by som rozhodne nepodporil.“

    Grécky premiér Alexis Tsipras návrh Európskej komisie síce privítal, ale rovnako ako maďarský a poľský minister poukázal, že posledné slovo by v otázke ochrany hraníc mala mať národná pohraničná polícia. „Opatrnú“ podporu vyjadril návrhu slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Keď nie je jeden členský štát schopný plniť svoje povinnosti, je nutné, aby sa zodpovednosti chopili ďalšie štáty. Potrebujeme zaviesť spoločný mechanizmus, lebo ochrana Schengenu predstavuje spoločnú zodpovednosť,“ uviedol podľa amerického denníka Lajčák. Ochrana vonkajších hraníc bude jedným z hlavných bodov dvojdňového samitu, ktorého začiatok naplánovala Európska komisia na štvrtok.

    Naopak český premiér Bohuslav Sobotka s návrhom Európskej komisie súhlasí, čo kritizuje známy sociológ a člen výkonného výboru spolku Blok proti islamu Petr Hampl. „Predseda českej vlády ochotne súhlasí so zriadením nadnárodnej vojenskej jednotky s právom zasahovať na českom území bez súhlasu českej vlády. Je možné klesnúť ešte nižšie? Má ešte zmysel predstierať, že táto vláda obhajuje záujmy českých občanov?“ napísal Hampl na svojom Facebooku.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -