Nový mediálny zákon v Poľsku vyhnal tisíce ľudí do ulíc. Ruky preč od nášho rádia, kričali demonštranti

    0
    Tisíce oponentov novej poľskej pravicovej vlády demonštrovali vo Varšave za slobodu slova a demokraciu. (Autor: SITA)

    Vo Varšave protestovalo dnes pod zástavami Poľska a Európskej únie podľa agentúry DPA asi 5000 ľudí. Podobné protesty sa uskutočnili v Krakove, Katoviciach a Lodži.

    Mnohí z nich mávali transparentmi s heslami ako “Ruky preč od nášho rádia” a “Vláda klame”. “Už sme kedysi v tejto krajine mali centrálne kontrolovanú televíziu,” citovala DPA jedného zo starších demonštrantov.

    Demonštranti tvrdia, že zmeny, ktoré vláda urobila, aby dostala ústavný súd a verejnoprávne médiá pod svoju kontrolu, ohrozujú slobodu médií a demokracie.
    Vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) argumentuje, že verejnoprávne médiá nadbiehali predošlej vláde a chýbala im objektivita. Do polovice roka plánuje ďalšie zmeny, ktoré dajú vláde úplnú kontrolu nad verejnoprávnou televíziou a rozhlasom i tlačovou agentúrou PAP, uviedla AP.


    Oponenti zákona však hovoria, že predstavitelia PiS pravidelne bojkotovali programy médií a nereagovali na pozvania, aby v nich vystúpili. Nový mediálny zákon, ktorý nadobudol účinnosť v piatok, ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice. Minister štátnej pokladnice Dawid Jackiewicz v piatok vymenoval za nového šéfa Poľskej televízie (TVP) konzervatívneho politika a novinára, bývalého člena Európskeho parlamentu Jaceka Kurského. Kurski je “zárukou návratu rovnováhy do verejnoprávnych médií”, vyhlásil Jackiewicz. “Televízia potrebuje vecnú, objektívnu žurnalistiku,” dodal s tým, že novinári, ktorí takéto štandardy nespĺňajú, môžu “byť znepokojení”.
    Nového šéfa verejnoprávneho rozhlasu vymenuje podľa agentúry DPA Jackiewicz v pondelok.


     

    - Reklama -