Nový Zéland: Útok na mešity bude vyšetrovať komisia pod vedením elitného sudcu

    0
    Jacinda Ardernová (Autor: TASR)

    Komisiu bude viesť sudca najvyššieho súdu William Young. Ako uviedla premiérka, komisia má objasniť, čo útoku v Christchurchi predchádzalo, a napomôcť tomu, aby sa takáto tragédia nezopakovala.

    Pri streľbe v dvoch mešitách, ktorá je pripisovaná austrálskemu pravicovému extrémistovi, zahynulo 15. marca celkove 50 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

    Ardernová na svojej pravidelnej tlačovej konferencii vo Wellingtone dodala, že Young zostane sudcom novozélandského najvyššieho súdu.

    Spresnila, že ide o sudcu, ktorý má dostatok skúseností na to, aby mohol viesť vyšetrovanie tohto prípadu.

    Podľa premiérky vláda Youngovmu tímu zabezpečí prístup ku všetkým údajom, ktoré už medzičasom zozbierali prokuratúra a polícia.

    Predpokladá sa, že vyšetrovacia komisia bude mať na svoju prácu rozpočet vo výške zhruba 8,2 milióna novozélandských dolárov (takmer 5 miliónov eur).

    Premiérka spresnila, že úlohou vyšetrovacej komisie bude preskúmanie aktivít predpokladaného páchateľa – občana Austrálie – od okamihu, keď vstúpil na územie Nového Zélandu, jeho presuny v rámci tohto ostrovného štátu i do zahraničia, ako aj okolnosti, za akých sa mu podarilo získať zbrojný preukaz, strelné zbrane a náboje.

    Predmetom skúmania bude aj konanie štátnych orgánov v čase, keď tento muž svoje útoky pripravoval a spáchal.

    Komisia bude analyzovať aj to, ako podozrivý používal sociálne siete a s kým bol prostredníctvom nich v kontakte.

    Ardernová podľa agentúry Reuters informovala, že vyšetrovatelia sa budú zaoberať aj otázkou, či bezpečnostné agentúry Nového Zélandu sústredili svoju pozornosť a kontrolné mechanizmy na moslimské komunity na úkor krajne pravicových skupín, ku ktorým sa hlási aj páchateľ útoku v christchurchských mešitách.

    - Reklama -