Nový Mečiar, hádže sa o zem ako malý chlapec, Slovensko posadil na lavicu hanby. Fico znova dostáva rany. To však nie je zďaleka všetko

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: SITA)

    Predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ vo svojom vyjadrení pre ParlamentnéListy.sk konštatoval, že „osamelým a iracionálnym sporom s EÚ pri téme migrácie sa Slovensko dostáva do izolácie“. Figeľ tvrdí, že Robert Fico podporil Lisabonskú zmluvu, a teraz je prekvapený jej dôsledkami. „Právnik sa vyhráža nerešpektovaním práva EÚ,“ konštatuje. Všetko je pritom podľa Figeľa iba predvolebným politickým divadlom pre verejnosť.

    Robinson Robo

    Europoslankyňa za KDH Anna Záborská to vo svojom vyjadrení pre ParlamentnéListy.sk povedala miernejšie. „Naši „partneri sú možno z postoja slovenskej vlády sklamaní, ale o izolácii z ich strany sa nedá hovoriť,“myslí si Záborská. Dodáva však, že ak do budúcnosti Slovensko bude trvať na tom, že rozhodnutia prijaté na úrovni Európskej únie sa ho netýkajú, izoluje sa samo. „Bolo by dobré, keby si premiér Fico uvedomil, že Slovensko nie je ostrov, a on nie je žiaden Robinson,“ povedala Záborská.

    Len machruje a izoluje

    Fica kritizuje aj poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Prekáža mu, že o povinných kvótach Fico nehovoril na summite premiérov. „To je pre neho typické, to som mu vyčítal priamo do očí v parlamente. Takto bude Slovensko vždy iba prehrávať. Doma napína svaly, neprináša riešenia, len machruje, v Bruseli čuší a dostáva nás do izolácie,“ myslí si Kaník.

    Ako malý chlapec

    Líder SaS Richard Sulík priznáva, že v odmietaní kvót s Ficom súhlasí. Treba to však podľa europoslanca robiť s rozvahou a nie hádzať sa o zem ako „malý chlapec.“ „Nech je tá Únia, aká chce, sme jej súčasťou a byť izolovaní ako za Mečiara, nám nijak nepomôže,“ tvrdí Sulík.

    Na otázku Parlamentných listov, aký rozdiel Sulík vidí vo Ficovom odmietaní kvót a hlasovaním proti eurovalu, ktorým SaS položila Radičovej vládu, predseda SaS odpovedal: „My sme vtedy hlasovali proti eurovalu, ale v súlade s pravidlami. Fico odmietol utečenecké kvóty, to je v poriadku, urobil dobre. My sme však podľahli vo väčšinovom hlasovaní, stanovenom Lisabonskou zmluvou, s ktorou Fico súhlasil. A povedať hneď na začiatku, tak ako to spravil Fico, že ja nebudem rešpektovať závery tohto hlasovania, to už je v rozpore s pravidlami.“ Sulík však dodal, že kroky Bruselu sú nekorektné, a že sa tým zvyšuje diktát Európskej únie.

    Podobný názor má aj Sulíkov spolustranník Juraj Droba. „S postojom proti kvótam sa plne stotožňujem. Na lavicu hanby sa Slovensko dostáva vďaka tomu, že premiér plánuje napadnúť súdnou cestou mechanizmus rozhodovania, ktorý pred pár rokmi vlastnoručne podpísal, absurdné,“ povedal pre ParlamentneListy.sk Droba.

    Ide mu o preferencie a Slovensko to zaplatí

    Izolácie sa obáva aj podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská. „Zle sa mi počúva, keď o diktáte EÚ hovorí a žalovať ju chce za nezmyselné opatrenia predseda vlády jednej strany, ktorá valcuje svoju krajinu systematicky už štvrtý rok,“ píše mostárka na svojom facebookovom profile. Podľa Žitňanskej si Fico nevedel nájsť spojencov, správa sa ako malé dieťa a v konečnom dôsledku Slovensko dostáva na okraj Európy. „ A to všetko kvôli 3-4% v prieskumoch verejnej mienky. Voľby sú ešte ďaleko, ale cena, ktorú za kampaň Roberta Fica platíme, je už aj tak najvyššia v histórii tejto krajiny,“ varuje Žitňanská.

    Ste nesvojprávne detičky a kolónia Západu

    Do postojov pravice sa však poriadne pustil smerák a člen výboru NR SR pre zahraničie Luboš Blaha. „Slovenská pravica sa vždy správala ako kolónia Západu. Keď dostali pokyn, aby podporili bombardovanie Juhoslávie, tak ho poslušne vykonali. Keď im USA prikázalo, aby poslali našich vojakov do Iraku, tak ako správni pudlíci stiahli chvostíky. Robia tak aj teraz. Z Bruselu sa ozve bububu a im sa roztrasú kolená a prosia o odpustenie. Ako malé nesvojprávne detičky, ktoré rozbili okno,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk poslanec.

    Podľa Blahu Slovensko iba obhajovalo svoj legitímny postoj a nie je v žiadnej izolácii. „Diskutujeme, argumentujeme, využívame naše práva. Za odlišný názor sa v Európe nestrieľa. Sama Európa čoskoro uvidí, že bude potrebovať skutočné riešenia migračnej krízy a nie iracionálne kvóty,“ tvrdí Blaha.

    - Reklama -