Novozélandská opozícia zatiaľ odmieta uznať volebnú porážku

    0
    Bill English, novozélandský premiér (Autor: TASR)

    Predsedníčka Novozélandskej strany práce Jacinda Ardernová, ktorú citovala dnes agentúra DPA, povedala, že nie je pripravená uznať porážku, kým “nebude isté, že bola vytvorená stabilná vláda”. “V tejto chvíli je skutočnosťou pre obe veľké strany, že na vytvorenie vlády potrebujú podporu menších strán,” pripomenula v dnešnom vyjadrení pred novinármi.

    Podľa predbežných výsledkov volieb konzervatívna Národná strana Nového Zélandu pod vedením premiéra Billa Englisha zvíťazila nad labouristami v pomere 46 ku 36 percentám odovzdaných hlasov, čo jej nestačí na väčšinové vládnutie. English tak zrejme bude musieť spolupracovať s populistickou stranou Nový Zéland na prvom mieste, možné je však aj vytvorenie koalície tejto strany s labouristami a zelenými.

    Na Novom Zélande musia po sobotňajších voľbách zrátať ešte 400.000 hlasov odovzdaných v zámorí alebo v obvodoch, kde daní voliči neboli zapísaní. Tieto výsledky budú zverejnené najskôr 7. októbra, podľa analytikov, na ktorých sa odvoláva DPA, je však pravdepodobné, že posilnia skôr ľavicovo orientované strany.

    - Reklama -