Novou šéfkou finančnej správy bude Wittenbergerová

    0
    Lenka Wittenbergerová a František Imrecze (Autor: TASR)

    Nahradí doterajšieho prezidenta Františka Imreczeho, ktorý minulý týždeň oznámil, že odíde zo svojej funkcie. Urobil tak na rokovaní parlamentného finančného výboru, kde vysvetľoval kauzu colných podvodov s čínskym tovarom, na ktorý upozornil Úrad pre boj s podvodmi (OLAF).

    “Chcem pokračovať v procesoch, ktoré sme s odchádzajúcim prezidentom nastavili. Finančná správa za uplynulých šesť rokov prešla významnými zmenami, podarilo sa nám nastúpiť na cestu elektronizácie a digitalizácie a v tomto smere chcem pokračovať,” avizovala Wittenbergerová. Jej cieľom je vytvorenie bezpapierovej finančnej správy. “Budeme preto ďalej pracovať na rozširovaní elektronickej komunikácie a plne obojsmernej elektronickej komunikácii. Mojou prioritou je aj prijatie a implementácia zákona o finančnej správe,” doplnila.

    Nová prezidentka finančnej správy vyštudovala Vysokú školu ekonomickú v Bratislave a od skončenia štúdií pracovala na viacerých pozíciách v rámci daňovej správy. Najskôr v oblasti nepriamych daní, neskôr sa stala riaditeľkou viacerých daňových úradov a od roku 2012 pôsobí ako generálna riaditeľka daňovej sekcie na Finančnom riaditeľstve SR. 

    František Imrecze viedol finančnú správu takmer od jej vzniku v roku 2012. “V máji 2012 som nastúpil do rozvrátenej finančnej správy s absolútne nefunkčným informačným systémom a s chýbajúcimi dátami o daňových subjektoch, čo bol ideálny priestor pre daňové podvody. Sústredili sme sa preto s kolegami okamžite na daňové podvody s nadmernými odpočtami, ktoré boli absolútne masívne,” opísal Imrecze.

    Vďaka práci všetkých zamestnancov priniesla finančná správa podľa jeho slov na eliminácii nadmerných odpočtov do štátneho rozpočtu o 3,7 miliardy eur viac. “Za tých šesť rokov sme sa tiež stali jednou z krajín, ktoré najrýchlejšie znižujú daňovú medzeru – podarilo sa nám ju znížiť zo 41 na 26 percent,” zhodnotil svoje funkčné pôsobenie Imrecze.

    - Reklama -