Novoročné zhadzovanie kíl, superstar, kvíz, futbal… Kde sa takto bavia na Silvestra?

    0
    Na archívnej snímke časť budovy väznice v Leopoldove, tzv. Hrad. (Autor: TASR)

    K pondelku (30. 12.) sa v Ústavoch na výkon väzby (ÚVV) nachádzalo 1552 obvinených mužov a 83 žien. V Ústavoch na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) registrovali 8206 odsúdených mužov a 701 právoplatne odsúdených žien. Vo väzeniach sa aktuálne nachádza aj 254 cudzincov. TASR o tom informovala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

    Aj na Silvestra a na Nový rok v slovenských väzeniach pripravili rozličné programy – od súťaží, turnajov, kvízov až po sledovanie televíznych programov. V ženskom väzení Nitra-Chrenová napríklad usporiadali kvíz Svet víta Nový rok a 1. januára zase športovo-súťažné popoludnie Novoročné zhadzovanie kíl.

    V ústave pre mladistvých v Sučanoch je v posledný deň roka na programe silvestrovská Superstar a turnaj mladistvých vo futbale. Väzenie v Leopoldove zorganizovalo turnaje v kartových a šachových hrách. Pripravený sú aj turnaje v šípkach a stolnom tenise, ako aj premietanie motivačného filmu.

    Jedálny lístok na Silvestra je podľa Kacvinskej v rámci možností ústavov prispôsobený tomuto dňu. Napríklad vo väzení v Bratislave navaria v utorok na obed hrstkovú polievku, vyprážaný bravčový rezeň, varené zemiaky a cviklový šalát. Na večeru sa bude podávať hydinové rizoto s čalamádou a naplánovaná je aj druhá večera – kapustnica s údeninou a s chlebom. Pripravená je však aj šetriaca, bezlepková či vegetariánska strava.

    Mimoriadne voľno na opustenie ústavu bolo tento rok počas nadchádzajúcich dní udelené šiestim väzňom. Uviedla na záver hovorkyňa ZVJS.

    - Reklama -