Novodobé otroctvo. Ženy v Saudskej Arábii márne bojujú o základné ľudské práva

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    „V mojom tele žije iba mŕtva duša a dúfam, že niečo podobné sa nestane aj mojej sestre,“ vyhlásila pre CNN Saudskoarabka Sara, jedna z mnohých žien, ktoré proti poručníctvu bojujú. Ich snaha sa však zatiaľ vďaka prísnym zákonom krajiny môže uskutočňovať iba v anonymite a na sociálnych sieťach.

    Problémom mužského poručníctva v Saudskej Arábii sa zaoberá aj organizácia Human Rights Watch. Ženy v krajine si totiž od svojho poručníka musia pýtať povolenie na všetky základné životné rozhodnutia a to, či pôjdu pracovať, študovať, cestovať či to, koho si vezmú za manžela, ostáva na rozhodnutí mužského člena rodiny. Na sociálnych sieťach sa teda začala kampaň pod hashtagom #TogetherToEndMaleGuardianship, čo sa dá voľne preložiť ako „spolu za zrušenie mužského poručníctva“.

    Ženy, oblečené v závojoch, zverejňujú odkazy, v ktorých upozorňujú na negatívne dôsledky tohto prísneho pravidla na spoločnosť. „Otroctvo má mnoho podôb a jedno z nich je aj mužské poručníctvo,“ píše jedna zo žien a ďalšia dodáva: „Som väzeň. Jediný zločin, ktorý som spáchala, je to, že som sa narodila ako saudská žena.“ Ženy sú podľa ich slov uväznené v pasci a celý ich život závisí len od toho, aký sa im ujde poručník. Zväčša sa poručníkom ženy automaticky stane jej otec a táto funkcia po svadbe prejde na jej manžela. Niekedy sa však stáva, že poručníkom sa stane aj syn. „Mojím poručníkom je môj syn. Verte alebo nie, je to veľmi ponižujúce. Syn, ktorého som porodila a vychovala, teraz za mňa rozhoduje,“ napísala 62-ročná Sura.

    Nemôžem robiť nič, pokiaľ to neschváli môj otec

    „Nikto vás tu neberie vážne, pokiaľ nie ste muž. Nezáleží na tom, koľko mám rokov, pokiaľ niečo môj otec neschváli, nestane sa to,“ sťažuje sa Salma a Rania dodáva: „Dôverujú pri výchove novej generácie, nedôverujú nám však v tom, že sa dokážeme o seba postarať. Nedáva to zmysel.“

    Niektoré ženy majú otvorených poručníkov. Myriamin otec napríklad s týmto pravidlom nesúhlasí a svojej dcére sa snaží vychádzať v ústrety čo najviac. Svoj názor však pre obavy zo spoločenského odsúdenia nedáva najavo. Ešte väčším problémom je však pre ženy násilnícky či príliš majetnícky poručník. V takomto prípade majú pred sebou veľmi ťažkú cestu, lebo úrady sú takmer vždy na strane mužov. Polícia aj po nahlásení posiela ženy späť k poručníkom.

    Jane, ktorá študovala v zahraničí a domov sa vrátila na prázdniny, rodina zakázala pokračovať v štúdiu. „Zobrali mi môj pas, všetko, dokonca aj moje doklady,“ sťažuje sa Jana. Podľa najvyššej náboženskej autority Saudskej Arábie, Veľkého Muftiho by však systém poručníctva mal ostať zachovaný.  

    - Reklama -