Novinky z Nemecka. Do čela krajinského snemu zvolili moslimku. Gratuloval jej aj šéf frakcie AfD

    0
    Ilustračné foto: nemecká vlajka (Autor: Wikipedia)

    Novozvolená predsedníčka sa poďakovala kolegom za signál otvorenosti svetu, tolerancie a úspešnej integrácie a konštatovala: Dnes sme prepísali históriu. Muhterem Arasovej gratuloval dokonca aj šéf frakcie Alternatívy pre Nemecko (AfD) Jörg Meuthen. 

    Ženu, ktorá získala poslanecký mandát v jednom zo stuttgartských volebných obvodoch so ziskom 42,4 percenta hlasov, čo je pre poslanca Zelených rekordný výsledok v individuálnom volebnom obvode, podporilo pri hlasovaní 96 poslancov. Proti hlasovali 39 prítomní, traja sa hlasovania zdržali. Na štyroch hlasovacích lístkoch sa nachádzalo iné meno, jeden hlas bol neplatný. 

    Dcéra rodiny alavitských Kurdov z tureckej Anatólie sa v 12 rokoch presťahovala s otcom-gastarbajtrom do Nemecka. Tam – napriek analfabetizmu matky v čase presídlenia – zmaturovala, absolvovala vysokoškolské štúdium ekonómie a v roku 1999 si otvorila v Stuttgarte poradenskú kanceláriu, v ktorej aktuálne zamestnáva desať ľudí. Je všeobecne považovaná za príklad vydarenej integrácie v Nemecku. 

    Po dnešnom ustanovujúcom zasadaní novozvoleného Landtagu čaká krajinských poslancov v Stutgarte vo štvrtok voľba staronového predsedu krajinskej vlády Bádenska-Württemberska Wilfrieda Kretschmanna, lídra tamojších Zelených, ktorý povedie koalíciu s kresťanskými demokratmi z CDU. 

    - Reklama -