Novinky z Afganistanu. USA sa vraj blížia k dohode s Talibanom

    0
    Afganistan (vlajka) (Autor: Facebook, Pashto World ? ???? ???)

    V rokovaniach medzi USA a Talibanom sa dosiahol „vynikajúci pokrok“, hlási CBS News. Debata sa vedie na jednej strane o stiahnutí Američanov z Afganistanu a na druhej strane o zárukách, že stúpenci Talibanu nebudú udržiavať väzby s inými radikálnymi skupinami. Detaily chystanej dohody však obe strany taja. Američania tvrdia, že treba starostlivo prebrať aj podrobnosti, kým bude možné niečo zverejniť.

    Americké sily majú v tejto chvíli v Afganistane asi 14-tisíc žien a mužov. Ich vojenské operácie sa formálne skončili v roku 2014. Dnes zahraniční vojaci poskytujú výcvik členom bezpečnostných zložiek centrálnej vlády v hlavnom meste Kábul.

    Rokovania sa konajú v Katare.

    Nie je bez zaujímavosti, že Talibanci odmietajú rokovať s medzinárodne uznávanou afganskou vládou. Členov kabinetu považujú za bábky Washingtonu. Členovia Talibanu dnes fakticky ovládajú polovicu krajiny a sú najsilnejší od vypuknutia vojny.

    V septembri sa majú uskutočniť prezidentské voľby, ale členovia Talibanu varovali svojich spoluobčanov, aby sa ich nezúčastňovali, pretože miesta s veľkou koncentráciou ľudí sa v budúcnosti môžu stať terčom útoku.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -