Novinár hodnotí našu mentalitu: Možno si musíme prejsť všetkými Havranmi, Saganmi, politikmi, aby sme zistili, že sú aj dôležitejšie veci ako náš názor

    0
    Slováci by podľa autora nemali športovým „tragédiám“ pripisovať až prehnane veľký význam (Autor: TASR)

    Riešime hlúposti a zbytočnosti, pričom skutočne dôležité veci nám unikajú. Podľa Schvarcza má Slovač trošku iné priority ako vyspelé krajiny moderného sveta a možno aj preto ešte našej krajine čo-to chýba, aby sa zaradila do ´prvej ligy´ moderných štátov.

    Schvarcz prezentoval svoje názory v poslednom čísle HN magazínu v sekcii Za programom, keď si zobral ´na paškál´ práve hodnotovú (ne)vyspelosť našich spoluobčanov.

    V porovnaní napríklad so škandinávskymi štátmi by sme mali podľa autora klásť dôraz na trošku iné veci ako športový úspech či neúspech nášho športovca a následne si ventilovať frustráciu cez sociálne siete, prípadne ďalšie komentáre.

    „Švédi majú odstup a všeobecne iné priority. Keď sa dostaví úspech, oslavujú. Keď nie, nehádžu sa pod vlak. Slovákov zjavne nemal kto kedy koncept odstupu naučiť,“ vrátil sa ešte Schvarcz alias Stejskal k minulotýždňovej diskvalifikácii nášho cyklistu Petra Sagana z prestížnej Tour de France.  

    Nasledujúce dva-tri dni po diskvalifikácii nášho v súčasnosti možno najúspešnejšieho športovca sa k verdiktu rozhodcov vyjadroval pomaly každý druhý Slovák, pričom rozhodnutie jury o nepokračovaní nášho reprezentanta v pretekoch vyvolalo nielen búrku nevôle väčšiny Slovákov,  ale medzi niektorými jedincami dokonca prebudilo najprimitívnejšie pudy.

    Na druhej strane Schvarcz verí, že aj tento stav je len dlhodobým procesom, cestou za vyspelejšou a tolerantnejšou spoločnosťou pod Tatrami.

    „Možno si musíme prejsť všetkými Havranmi, Saganmi, politikmi a podobne, aby sme jedného dňa zistili, že sú aj dôležitejšie veci ako náš vlastný názor na čokoľvek,” pripomenul nedávne kauzy, či skôr umelo vyvolané spory autor predmetného komentára.  

    - Reklama -