Nové sankcie USA spomalia ruskú ekonomiku, priznal ruský minister hospodárstva

    0
    Plynovod, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Oreškin je jedným z prvých ruských vládnych predstaviteľov, ktorý priznal, že posledné sankcie a hrozba ďalších sankcií pribrzdia ruskú ekonomiku. Kremeľ predtým zľahčil prepad rubľa na najnižšie úrovne od roku 2016 ako prosté kolísanie trhu.

    “Téma sankcií, kríza, ktorú vidíme v Turecku, pokračujúce problémy v Argentíne a Brazílii, všetky tieto faktory budú mať samozrejme vplyv na ruský trh,” povedal Oreškin novinárom. Uviedol, že rubeľ v najbližších 12 mesiacoch asi oslabí viac, než sa očakávalo, a rast ekonomiky asi bude pomalší, než počítajú prognózy.

    Ministerstvo hospodárstva očakávalo, že kurz dolára sa bude tento rok pohybovať na úrovni okolo 61 RUB/USD a že na budúci rok oslabí na 63 až 64 RUB/USD. Aktuálne sa dolár predáva po 67,96 RUB, keď kurz ruskej meny od začiatku augusta padol o vyše 8 %.

    “Asi mierne revidujeme prognózu rastu ekonomiky pre tento rok z 1,9 % na 1,8 %. Tieto zmeny budú prevažne kozmetické,” uviedol Oreškin. Dodal, že inflácia bude zrejme vyššia, než sa očakávalo, a to z dôvodu horšej žatvy a oslabenia rubľa.

    - Reklama -