Nové pravidlá previerok sudcov v praxi: činil sa NBÚ. Prezident dostane od Súdnej rady prvých kandidátov. Koľko ich bude?

    0
    Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková (Autor: SITA)

    Na neverejnom rokovaní súdna rada dnes dopoludnia zároveň posudzovala podklady ďalších 14 kandidátov. Ako informovala predsedníčka súdnej rady Jana Bajánková, všetci splnili podmienky sudcovskej spôsobilosti a na ďalšom verejnom rokovaní v novembri ich vypočujú. Na septembrovom prvom neverejnom rokovaní súdnej rady nesplnil predpoklady sudcovskej spôsobilosti jeden kandidát. 

    Súdna rada zaslala doposiaľ Národnému bezpečnostnému úradu 47 žiadostí o zabezpečenie podkladov pre rozhodovanie o predpokladoch sudcovskej spôsobilosti kandidátov na sudcu. Úrad doručil Kancelárii Súdnej rady Slovenskej republiky 33 podkladov pre rozhodovanie o predpokladoch sudcovskej spôsobilosti, potvrdili z Kancelárie Súdnej rady SR. 

    Preverovanie sudcovskej spôsobilosti NBÚ bolo najdiskutovanejšou zmenou, ktorá začala platiť v justícii od septembra minulého roka. Ústavný súd pozastavil účinnosť paragrafov týkajúcich sa už vymenovaných sudcov, NBÚ tak preveruje iba kandidátov na nových sudcov. Členovia Súdnej rady SR museli materiály z NBÚ študovať v miestnosti určenej na prerokovávanie utajovaných materiálov. Predsedníčka rady Jana Bajánková v septembri povedala, že jej štúdium podkladov v prípade prvých kandidátov trvalo niekoľko dní. Ak by Ústavný súd SR nakoniec rozhodol, že preverovaniu sa má podrobiť aj súčasných 1 400 sudcov, Bajánková si len ťažko vie predstaviť, že by sa to dalo zvládnuť za takých podmienok, ako sú nastavené v súčasnosti.

    - Reklama -