Nové informácie o Tóthovi: Okrem novinárov sledoval aj politika, písal si s hovorcom Penty. Ako prezývali Kočnera?

    0
    Peter Tóth a Marian Kočner (Autor: TASR, Reprofoto: Youtube)

    Koncom septembra minulého roka vyšetrovatelia vraždy investigatívneho novinára a jeho partnerky zadržali troch páchateľov z vraždy. Vtedy identifikovali strelca (Tomáš Szabó), šoféra (Miroslav Marček) a sprostredkovateľa objednávky (Zoltán Andruskó). Deň po nich zadržali aj objednávateľku vraždy (Alenu Zsuzsovú), pričom v nasledujúcich dňoch sa prevalili informácie aj o jej prepojení na Mariana Kočnera.

    Prvotné informácie boli, že Kočner bol krstným otcom jej dcéry, pričom Zsuzsová mala podnikateľovi, ktorý v súčasnosti sedí vo väzení pre ekonomickú trestnú činnosť, prekladať texty z taliančiny. Približne v tom čase si mal o postupoch vo vyšetrovaní písať bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth s hovorcom finančnej skupiny Penta Martinom Dankom. Informoval o tom denník Sme.

    Kočnera nazývali Brucho

    Podľa ich informácií mal Tóth s Dankom komunikovať cez mobilnú aplikáciu Threema, ktorá šifruje komunikáciu, pričom mali riešiť, či vyšetrovanie vraždy a zistené skutočnosti nesmerujú k Marianovi Kočnerovi. Toho Danko volal Brucho.

    „Peter, ja mám len také info, že to v prípade Brucha vôbec nemusí byť také horúce, ako sa to javí, a že zdržanlivosť je namieste,“ napísal hovorca Tóthovi 5. októbra minulého roku. Presne v ten deň išiel exsiskár vypovedať na políciu, kde sa priznal, že pre Kočnera sledoval viacerých novinárov, vrátane zavraždeného Kuciaka, ktorý bol redaktorom Aktualít. Následne polícii na ich výzvu odovzdal mobil, kde našli komunikáciu medzi Tóthom a Dankom, ktorá je zaznamenaná vo vyšetrovacom spise.

    Koncom novembra Tóth na polícii vypovedal opäť, pričom do spisu doplnil informácie o tzv. motákoch, ktoré mu Kočner posielal z basy. V nich sa uvádza, koho sa má Tóth snažiť presvedčiť, aby Kočnerovi pomohli dostať sa z väzenia. Počas vypočúvania dostal Tóth od policajtov otázku, či bola do sledovania novinárov angažovaná aj Penta, čo poprel. Rovnako dostal otázku, či ho niekto z finančnej skupiny inštruoval, ako má vypovedať. Otázku rovnako negoval.

    Danka otázka prekvapila

    Samotný Danko mal pre denník potvrdiť informáciu, že si mal s Tóthom písať, na detaily si vraj nespomína. Podľa jeho slov ho však otázka Tótha o možnom zapojení Kočnera vo vražde prekvapila. „Mňa informácia od Tótha o Kočnerovej možnej účasti na vražde, ktorú mi vtedy napísal, zarazila a v tom čase mi pripadala nepravdepodobná. Preto som asi Tóthovi napísal, presne si to nepamätám, aby sa neunáhlil, keďže ma prekvapilo, ako bol o Kočnerovej spoluúčasti presvedčený,“ uviedol s tým, že odmietol, že by Tóth zisťoval nejaké uniknuté informácie zo spisu.

    Na to, prečo Kočnera volal Brucho, neodpovedal. S Tóthom si údajne vykajú a občas si píšu o politike. Rovnako priznal, že mu Tóth mal povedať, že pôjde vypovedať na políciu. Dodal, že on sám na políciu predvolaný nebol.

    Stanovisko Tótha

    Stanovisko k celej veci uviedol aj Peter Tóth. Informácie, že je utajeným svedkom, vníma ako diskreditáciu jeho osoby organizovanou skupinou ľudí, ktorú tvoria právni zástupcovia rodín zavraždených mladých ľudí.

    „Daniel Lipšic, Roman Kvasnica a ich spojenci, mafiáni Peter Košč a Vladimír Pčolinský, vám dávajú zlé informácie, pretože nikto ani Martin Danko, ma ohľadom Mariana Kočnera neupokojoval či neinformoval. Som dostatočne informovaný a zároveň slobodný človek v slobodnej krajine a môžem si písať s kýmkoľvek o čomkoľvek, rovnako si môžem s kýmkoľvek vymieňať názory na akúkoľvek tému.“

    Peter Košč bol poradcom bývalého šéfa SIS Jozefa Magalu, pričom jeho meno sa uvádza aj v spise Gorila, Vladimír Pčolinský bol v čase, keď bol ministrom vnútra Daniel Lipšic, šéfom organizačného odboru rezortu.

    Jeden z právnych zástupcov, Roman Kvasnica, ktorý zastupuje rodinu Martiny Kušnírovej, uviedol, že s uvedenými pánmi sa nepozná a s Lipšicom sa stretol trikrát v živote. „Takže omyl,“ reagoval na stanovisko Petra Tótha.

    Sledovanie novinárov

    Krátko na to, ako Tóth mal začiatkom októbra vypovedať na polícii, sa informácie o sledovaní novinárov prevalili. Na svoje druhé vypovedanie mal doniesť aj USB kľúč, kde okrem už známych mien mali byť mená ďalších sledovaných novinárov či jedného politika. Okrem Moniky Tódovej (Denník N), Mareka Vagoviča (Aktuality), Jána Kuciaka (Aktuality), Štefana Hríba (.týždeň) a Adama Valčeka (Sme) išlo o Zuzanu Petkovú, ktorá v tom čase pracovala pre Trend, a Martinu Ruttkayovú (Glob.sk), a šéfa SaS Richarda Sulíka.

    O ňom mal Tóth zistiť, či neužíva kokaín. Toho informácia prekvapila. „Toto počujem prvýkrát. Kokaínu som sa v živote nedotkol a nerozumiem, že ten údajne taký strašne dobre informovaný Kočner toto nevedel a dal ma sledovať na mojej oslave,“ uviedol liberál pre Sme. Tóth mal totiž Sulíka sledovať na oslave jeho 50. narodenín, ktorú mal v reštaurácii Molo na Kuchajde, ktorej sa zúčastnila len užšia a širšia rodina. Išlo o približne 30 ľudí, pričom Sulík počas celého priebehu oslavy nespozoroval nič podozrivé. Podľa jeho slov by rodina spozorovala, ak by sa v miestnosti pohyboval okrem personálu aj niekto cudzí.

    Vypovedanie Bödöra

    V čase, keď sa prevalila informácia o sledovaní novinárov, týždenník Plus 7 dní informoval, že Tóthovi mala pomáhať aj pomerne známa novinárka, ktorá podľa indícií mala byť práve Ruttkayová, ktorá pre nich pracovala, ale v tom čase už bola šéfredaktorkou portálu Glob.sk. Medializované informácie poprel aj Tóth, aj samotná novinárka. Následne prenikli informácie, že mu v sledovaní novinárov mal pomáhať bývalý príslušník SIS Miroslav Kriak, ktorý participáciu mal priznať aj vo výpovedi na polícii v polovici novembra. Priznal, že sledoval Adama Valčeka počas jedného dňa – od 6. h ráno do 22. h večer.

    Tóthovi mal pomáhať aj syn majiteľa firmy SBS Bonul Norbert Bödör, ktorý mal Kočnerovi podávať informácie o bydlisku sledovaných, rovnako aj informácie o ich autách či evidenčných číslach vozidiel. Informácie mal získavať od svojich známych na polícii. Na Bödöra mal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry koncom minulého roka vydať príkaz na zatknutie, aby ho vyšetrovatelia mohli vypočuť, ten ich však prekvapil a na výsluch sa dostavil sám. Vtedy sa riešilo, aké má stále kontakty na polícii aj po tom, ako z funkcie prezidenta Policajného zboru odišiel po tlaku ulice Tibor Gašpar. S ním je Bödör vzdialená rodina. 

    - Reklama -