Nová voľba sudcov na Ústavný súd nebude! Odkazuje Pellegrini prezidentovi

    0
    Sprava: Prezident Andrej Kiska a predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Autor: SITA)

    „Pán prezident dostal šesť mien, no vymenoval len jednu kandidátku,“ povedal Pellegrini po dnešnom pracovnom obede s prezidentom Andrejom Kiskom. Zo zvyšných piatich mien by podľa Pellegriniho mala hlavu štátu vymenovať ešte dvoch ústavných sudcov.
    Predseda parlamentu sa odvoláva na ústavu, ktorá prezidentovi stanovuje povinnosť vymenúvať a odvolávať sudcov ústavného súdu. Národná rada navrhuje hlave štátu dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, ktorých má vymenovať. Národná rada tým, že navrhla prezidentovi dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, ktorých má prezident vymenovať, si podľa Pellegriniho splnila úlohy, ktoré jej vyplývajú z ústavy.

    Pellegrini pripomenul, že senát ústavného súdu 17. marca 2015 rozhodol, že prezident v prípade troch kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR – Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša porušil ich základné práva zaručené ústavou, a zrušil rozhodnutie prezidenta. Ďalší dvaja kandidáti – Ján Bernát a Imrich Volkai síce svoju sťažnosť na ústavný súd stiahli, no nestiahli svoj súhlas s kandidatúrou na post ústavného sudcu. „Znamená to, že sú naďalej kandidátmi riadne zvolenými Národnou radou SR,“ uzatvára predseda parlamentu.

    Kiska s Pellegrinim podľa tlačového oddelenia prezidentskej kancelárie počas pracovného obeda hovorili o viacerých témach, ktoré sú alebo budú aktuálne v krátkom čase. Okrem iného zhodnotili stav vecí v pretrvávajúcom spore prezidenta s parlamentom okolo voľby a menovania ústavných sudcov a navzájom sa informovali o svojich pozíciách.

    „Prezident Kiska vyjadril presvedčenie, že jeho nedávna iniciatíva – podanie na Ústavný súd SR – vyjasní kompetencie prezidenta pri menovaní sudcov ústavného súdu jasne a jednoznačne, čo prezident Kiska považuje za nevyhnutný príspevok k tomu, aby najvyššie ústavné inštitúcie Slovenskej republiky fungovali plne v súlade s Ústavou Slovenskej republiky,“ informoval tlačový odbor prezidentskej kancelárie.

    - Reklama -