Nová silná SNS sa dlho neudržala, národniari prišli za posledný rok o vyše tretinu voličov. Šancou pre nich sú utečenci a terorizmus, myslí si analytik

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Začiatkom leta 2016 sa SNS pod novým vedením Andreja Danka vyšplhala takmer na 15 %. Od roku 2008 to bol jej najlepší výsledok. Pomerne vysokú priazeň voličov sa strane darilo držať ešte zhruba pol roka, počas ktorého zaznamenávala v prieskumoch podporu okolo 13 až 14 %.

    S príchodom nového roka sa však preferencie SNS výrazne prepadli po kontroverznom povýšení predsedu Danka na kapitána v zálohe. Jeho bozkávanie vojenských výložiek v priamom prenose a následná komunikácia s verejnosťou zasadila strane nepríjemný úder. SNS klesla popularita na 10 %. Analytici v tom čase predpokladali, že strana si udržala sympatie najmä tvrdého jadra voličov.

    Ďalší prepad zaznamenala strana pred pár mesiacmi, keď Danko vypovedal svojim vládnym partnerom Smeru a Mostu-Híd koaličnú zmluvu. Národniarov stál tento krok ďalšieho 1,5 % a strana sa tak medzi voličmi dostala na 8,7-percentnú podporu, čo je najmenej od volieb v roku 2016, upozornil denník N.

    Odchádzajú ženy aj mladí

    Z prieskumov agentúry Focus vyplýva, že od SNS odskočila v priebehu posledného roku najmä ženská časť voličov. Voličská základňa strany sa tak vrátila takpovediac do starých koľají a jej voličmi sú dnes, rovnako ako za čias Jána Slotu, hlavne muži. Spolu s ĽSNS je tak SNS dnes stranou s najväčším podielom mužských voličov.

    Okrem žien však prišla strana aj o podporu mladých a vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Naopak dôležitú úlohu v štruktúre jej voličov zastávajú ľudia v preddôchodkovom a dôchodkovom veku. Najväčšej priazni sa dnes národniari tešia medzi kvalifikovanými manuálne pracujúcimi.

    Čo sa týka geografie, strana si tradične udržiava najsilnejšiu podporu v Žilinskom kraji. Pomerne dobre si vedie ešte v Prešove, no ostatné kraje výrazne zaostávajú.

    Prebúdzať nacionalizmus

    Podľa šéfa agentúry Focus Martina Slosiarika ešte na Slovensku nie je so SNS tak zle. Stále je podľa jeho slov dostatok voličov, ktorí by mohli dať hlas „národnej“ politike. Možností ako upútať nových voličov však SNS už až tak veľa nemá a priaznivcov by mohla získať hlavne na politických témach, myslí si.

    Pre stranu už nie je priechodné chytanie voličov na novú neopozeranú tvár predsedu Danka, ako sa jej to podarilo pri posledných voľbách. Sociálne témy zase podľa Slosiarika cestou pre národniarov nebudú preto, že na tomto poli výrazne dominuje Smer.

    Schodnou cestou pre SNS ako apelovať na nových voličov je podľa Slosiarika sústrediť sa na témy, ktoré skôr uzatvárajú spoločnosť do seba a prebúdzajú nacionalizmus – napríklad utečenci či hrozba terorizmu.

     

    - Reklama -