Nová povinnosť pre reštaurácie začne platiť už čoskoro. Dôvod jej zavedenia je takýto

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Národná rada SR spolu s ňou schválila pozmeňujúci návrh členky Výboru NR SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie Evy Antošovej (SNS) a predsedu uvedeného výboru Petra Antala (Most-Híd) o zlepšení informovanosti stravníkov v reštauráciách.

    “Zároveň dosiahneme cieľ, zvýšenie podielu slovenského mäsa v reštauráciách,“ zdôraznila ministerka s tým, že treba mať mäso pod kontrolou v celom reťazci.

    Podľa prieskumu rezortu je pre takmer 60 %  ľudí dôležité, aby bolo mäso slovenského pôvodu. Pripomenula aj ochranu slovenského spotrebiteľa pred nekvalitnými potravinami.

    Preukazovanie krajiny pôvodu mäsa v stravovacích zariadeniach sa bude týkať surového bravčového a hovädzieho mäsa, mäsa z oviec, kôz a hydiny, ale nie polotovarov, uviedla Antošová.

    V súvislosti s viditeľnou a písomnou formou preukazovania pôvodu mäsa povedala, že nemusí byť len v jedálnom lístku, môže byť aj formou nápisu na tabuli, ako aj na tabuli v elektronickej forme.

    Kontrolovať túto povinnosť budú jednotlivé Úrady verejného zdravotníctva, ktoré budú môcť vyrubiť pokutu v rozmedzí od 100 eur do 100.000 eur. „Najvyššie pokuty dostanú chronickí porušovatelia,“ doplnila.

    Novela má vstúpiť do platnosti v decembri tohto roka. Vykonávacie predpisy pripraví Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

    - Reklama -