Národná rada SR spolu s ňou schválila pozmeňujúci návrh členky Výboru NR SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie Evy Antošovej (SNS) a predsedu uvedeného výboru Petra Antala (Most-Híd) o zlepšení informovanosti stravníkov v reštauráciách.
“Zároveň dosiahneme cieľ, zvýšenie podielu slovenského mäsa v reštauráciách,“ zdôraznila ministerka s tým, že treba mať mäso pod kontrolou v celom reťazci.
Podľa prieskumu rezortu je pre takmer 60 % ľudí dôležité, aby bolo mäso slovenského pôvodu. Pripomenula aj ochranu slovenského spotrebiteľa pred nekvalitnými potravinami.
Preukazovanie krajiny pôvodu mäsa v stravovacích zariadeniach sa bude týkať surového bravčového a hovädzieho mäsa, mäsa z oviec, kôz a hydiny, ale nie polotovarov, uviedla Antošová.
V súvislosti s viditeľnou a písomnou formou preukazovania pôvodu mäsa povedala, že nemusí byť len v jedálnom lístku, môže byť aj formou nápisu na tabuli, ako aj na tabuli v elektronickej forme.
Kontrolovať túto povinnosť budú jednotlivé Úrady verejného zdravotníctva, ktoré budú môcť vyrubiť pokutu v rozmedzí od 100 eur do 100.000 eur. „Najvyššie pokuty dostanú chronickí porušovatelia,“ doplnila.
Novela má vstúpiť do platnosti v decembri tohto roka. Vykonávacie predpisy pripraví Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.