Nová ombudsmanka zložila sľub. Toto boli jej prvé slová

    0
    Mária Patakyová (Autor: TASR)

    „Sľub, ktorý som zložila, ma zaväzuje k tomu, aby som funkciu vykonávala nezávisle, nestranne, apoliticky a odhodlane,” uviedla Patakyová v príhovore. Ako poznamenala, súčasná postfaktuálna doba je ovplyvnená virtuálnou realitou a poznačená odsudzovaním v rámci globálnych procesov i materiálnym nedostatkom. “Preto sa jednou z najväčších výziev stáva zvyšovanie dôvery v štát a štátne inštitúcie,” upozornila.

    Verí, že Slovenská republika má záujem na zmysluplnej ochrane základných práv a slobôd a od vzťahu svojho úradu s orgánmi verejnej správy očakáva konštruktívnu spoluprácu i pozitívnu odozvu na upozornenia i námety na zlepšenia, s ktorými bude úrad ombudsmanky prichádzať.

    Predseda Národnej rady SR je presvedčený, že Patakyová má všetky osobnostné predpoklady, aby svoju funkciu vykonávala tak, že úrad ombudsmana posunie kvalitatívne vyššie. Vychádza i zo svojich skúseností a poznania Patakyovej ako pedagogičky na vysokej škole. “Vie byť spravodlivá, empatická, dokáže prejaviť porozumenie, ale dať i poučenie,” uviedol Danko.

    Vyjadril názor, že Patakyová má v čom nadviazať na svoju predchodkyňu Janu Dubovcovú, ktorej predseda NR SR poďakoval za všetko dobré, čo vo svojom úrade urobila, zároveň si však Danko myslí, že nová ombudsmanka sa bude vyvarovať chýb svojej predchodkyne. “Hoci budete obhajovať ľudí inej pleti, inej národnosti, iného vierovyznania, nemožno nikdy zabudnúť ani na tých ostatných. Vždy je potrebné udržať objektívnu spravodlivosť a rovnováhu,” povedal Danko.

    Na slávnostnom akte zloženia sľubu novozvolenej verejnej ochrankyne práv sa zúčastnili i podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd), predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková a tiež predsedníčka ľudskoprávneho výboru NR SR Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA).

    Novú verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú zvolili poslanci NR SR v tajnej voľbe 8. februára. Patakyová získala 75 hlasov od 140 prítomných poslancov. Na poste vystrieda Janu Dubovcovú, ktorej funkčné obdobie uplynulo 28. marca. Okrem Patakyovej, ktorá bola nominantkou Mosta-Híd s podporou Smeru-SD a SNS, sa o funkciu verejného ochrancu práv neúspešne uchádzali aj nominantka SaS a OĽaNO-NOVA Janka Šípošová a kandidát ĽSNS a nezaradeného poslanca Petra Marčeka Anton Čulen.

    - Reklama -