Nová líbyjská vláda už má za sebou prvú schôdzku. Na kus reči prišiel taliansky šéf diplomacie

    0
    Americký minister zahraničia John Kerry, jeho taliansky kolega Paolo Gentiloni a splnomocnenec OSN pre Líbyu Martin Kobler (Autor: SITA)

    Gentiloniho na letisku Mitiga v Tripolise privítali zástupcovia predsedu jednotnej líbyjskej vlády Fájiza Sarrádža, ktorý sa s ním mal neskôr osobne stretnúť, uviedli pre agentúru AP nemenovaní líbyjskí predstavitelia. Podľa agentúry Reuters je miestom Gentiloniho schôdzky so Sarrádžom prísne strážená základňa námorných síl. 

    Misia Talianska, niekdajšieho koloniálneho správcu Líbye, je vnímaná ako vyjadrenie dôvery novej líbyjskej vláde, ktorá vzišla z iniciatívy OSN a ktorej členovia pricestovali v marci do Tripolisu, aby sa ujali svojich funkcií. Samotný Sarrádž sa vtedy musel presúvať po mori, keďže medzinárodne neuznaná vláda spriaznená s islamistami nepovolila pristátie jeho lietadla. 

    Európske a západné mocnosti dúfajú, že nová líbyjská vláda dokáže zjednotiť túto krajinu poznačenú občianskou vojnou a bojovať proti tamojšej odnoži extrémistickej skupiny Islamský štát.

    Taliansko, Francúzsko a iné krajiny ponúkli Sarrádžovi podporu vrátane výcviku líbyjských bezpečnostných síl. Reuters spomína taktiež znovuotvorenie diplomatických zastupiteľstiev v Tripolise, uzavretých v roku 2014, keď vypukli prudké boje medzi súperiacimi líbyjskými frakciami. 

    Vláda národnej jednoty vznikla na základe mierovej dohody podpísanej znepriatelenými stranami v Líbyi a má ukončiť obdobie nestability v krajine. Viacerí vplyvní politici a velitelia polovojenských oddielov v Líbyi však dohodu odmietli. 

    - Reklama -