Nová kniha o prezidentovi USA je vraj plná klamstiev. Ozvali sa ľudia, ktorých autor menuje, a nejde len o Trumpa

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    Wolff tvrdí, že svoju knihu s názvom Fire and Fury (Oheň a hnev) postavil na výpovediach z dvoch stoviek rozhovorov s blízkymi spolupracovníkmi Donalda Trumpa a zamestnancami Bieleho domu. Ako sme informovali TU, kniha 64-ročného novinára sa venuje Trumpovi od kampane až po prvý rok v Oválnej pracovni. 
     
    V rozhovore pre americkú televíziu NBC Wolff uviedol, že všetky informácie zozbierané počas 18 mesiacov mali jedného základného spoločného menovateľa, všetci respondenti vraj prirovnali Trumpa k dieťaťu. „Myslia tým, že (Trump) potrebuje okamžité uspokojenie, všetko je o ňom,“ uviedol autor kontroverznej knihy o americkom prezidentovi. 
     
    Wolff tvrdí, že Trump „nečíta ani nepočúva“ rady ostatných a vyhlásenia Bieleho domu o tom, že jeho kniha je plná klamstiev, odmieta. 
     
    Háčik je však v tom, že toto nie je prvýkrát, keď sa Wolffova kniha stretla s kritikou a on sám čelil obvineniam z fabulácií a dokrášľovania pravdy. Kontroverzie vyvolali takmer všetky jeho knihy okrem tej o Ruppertovi Murdochovi, ktorá bola postavená na skutočných faktoch. Za ostatné svoje diela čelil Wolff vo viacerých prípadoch aj súdnym procesom za klamstvá a vymyslené fakty. Spory však vždy urovnal ospravedlnením. 
     
    Aj v prípade jeho najnovšej knihy Fire and Fury (Oheň a hnev), ktorá vykresľuje Trumpa v nie práve najlepšom svetle, sa objavujú už krátko po jej vydaní nezrovnalosti. 
     
    V jednej z pasáží sa napríklad píše, že Trump nevedel, kto je bývalý hovorca snemovne reprezentantov John Boehner, keď mu ho odporúčali na miesto šéfa zboru poradcov. To však nie je pravda. Je preukázateľné, že Trump s Boehnerom v minulosti hrával golf a viackrát o ňom twítoval. 
     
    Za klamstvo označil inú časť Wolffovej knihy aj britský expremiér Tony Blair. Novinár totiž napísal, že Blair sa s Trumpovým zaťom podelil o „šťavnatú informáciu“, že britská vláda podrobne sleduje jeho prezidentskú kampaň. Blair označil toto tvrdenie za absurdné a absulútne vymyslené. 
     
    Tvrdenia Michaela Wolffa z jeho najnovšej knihy odmieta aj ďalší významný muž blízky Trumpovi. Miliardár Thomas Barrack Jr. v reakcii na Fire and Fury (Oheň a hnev) uviedol, že o Trumpovi nikdy nepovedal, že je „nielen šialený, ale aj hlúpy“, ako to v knihe tvrdí Wolff. 
     
    Aj britská BBC, ktorá rozhodne nepatrí k fanúšikom amerického prezidenta, uviedla, že kniha je síce zaujímavá a pútavá na čítanie, ale ide vraj skôr o zbierku spomienok a názorov ľudí, s ktorými Wolff hovoril, ako o neodškriepiteľné fakty. 
     
    Nech už je miera pravdivosti u tejto knihy akákoľvek, už pár dní pred vydaním bola medzi najpredávanejšími titulmi na portáli Amazon.
     
    - Reklama -