Nová forma rasizmu vo Švédsku? Terčom násilia páchaného migrantmi sú čoraz častejšie domáci

    0
    Zásah švédskej polície (Autor: TASR)
    Profesorka etiky Ann Heberleinová, ktorá sa pravidelne vyjadruje v rozhlasových reláciách Myšlienky dňa a Filozofická miestnosť, tvrdí, že ľudia, ktorí majú blond vlasy, čo je väčšina Švédov, sú stále častejšie terčom násilia páchaného migrantmi. 
     
    Problém však nastáva podľa Heberleinovej vo chvíli, keď majú obete útokov prehovoriť a udať páchateľov. Dôvod je pritom jednoduchý, ale o to šokujúcejší. Švédi sa zdráhajú ísť na políciu, keď sú páchateľmi migranti, lebo antirasistické skupiny a ultraľavičiari tvrdia, že domáci belosi sú privilegovaní a nemajú právo sa sťažovať. 
     
    Heberleinová, ktorá učí na Lund Universtiy, popisuje aj prípady, v ktorých rasisti z radov migrantov pokrikovali na Švédky vulgárne výrazy. Neraz musia podľa nej blond ženy bledej pleti počúvať od migrantov výrazy ako „švédske k*rvy, rasistické svine“ a podobne. Nedávno sa stal incident, pri ktorom muž, s evidentne migrantským pozadím, vulgárne vykrikoval zo strešného okna auta na blondínu stojacu na priechode pre chodcov. 
     
    Profesorka, ktorá tvrdí, že bola vždy šokovaná vtipmi o blondínach, pripomína, že spravodlivá spoločnosť je podľa nej tá, v ktorej občania majú rovnaké práva a nikto by v nej nemal byť diskriminovaný na základe vzhľadu alebo pohlavia. „To, že túto očividnú a základnú premisu nezdieľajú všetci v našej spoločnosti, je šokujúce,“ tvrdí Heberleinová. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -