Nová dohoda Merkelovej s Turkami: Dostanú tri miliardy eur a k tomu časť sýrskych utečencov pošlú do Európy

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký premiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)
    Davutoglu už pred schôdzkou musel vyvracať špekulácie o tom, že si do Nemecka prišiel po ďalšie peniaze: „Nežiadame o peniaze, ani o ne nevyjednávame. Žiadame o solidaritu,“ citovala jeho slová agentúra AFP. Už vlani sa pritom Európska únia dohodla, že Turecku prispeje v najbližších troch rokoch sumou tri miliardy eur.

    V Turecku sú zrejme viac ako dva milióny sýrskych utečencov

    Solidaritou však Davutoglu myslel európske prijatie časti sýrskych utečencov, ktorí našli útočisko v Turecku. Podľa údajov americkej diplomacie je teraz v Turecku viac ako 1,9 milióna sýrskych žiadateľov o azyl, to je ale iba počet tých, ktorí sa zaregistrovali. Stovky tisíc ďalších sa v krajine zdržiavajú bez registrácie.
     
    Merkelová včera dala najavo, že s požiadavkou na solidaritu súhlasí: Európska únia bude podľa nej musieť vytvoriť kontingenty pre prijímanie utečencov, ktorí sa zdržujú v Turecku, ak chce účinne bojovať proti prevádzačom v Egejskom mori.

    Merkelová: Musíme dať ľuďom šancu dôjsť do Európy

    „Je potrebné premeniť nelegálne imigrácie v legálne,“ uviedla Merkelová. „Bude to znamenať, že sa budeme musieť deliť o záťaž, ktorú to prinesie, a to finančnými prostriedkami, ale aj legálnymi kontingentmi, ktoré dajú ľuďom šancu prísť do Európy bez toho, aby ohrozili svoj život,“ dodala.
     
    Davutoglu k tomu povedal, že utečenecká kríza postihuje EÚ aj Turecko a nie je možné zodpovednosť za jej riešenie nechávať len na jednej strane. Dosah masovej migrácie sa podľa neho podarí vyriešiť jedine spoločnými silami. Turecko vraj bude aj naďalej pokračovať v politike otvorených dverí pre sýrskych utečencov.
     
    autor: vam
     
    - Reklama -