Nová Putinova Národná garda bude rozháňať demonštrácie a strážiť rebelov

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Vytvorenie Národnej gardy oznámil v utorok v Kremli ruský prezident Vladimir Putin a dodal, že sa bude zameriavať na boj proti terorizmu a organizovanému zločinu.

    V dnes zverejnenom prezidentskom výnose sa píše, že nový bezpečnostný útvar bude mať tiež právomoc na zásahy počas masových nepokojov a na ich potlačenie bude môcť používať nesmrtiace zbrane ako napríklad omračujúce granáty.

    Národná garda vznikne na základe vojsk ministerstva vnútra a jej súčasťou sa stanú aj ďalšie zložky rezortu vnútra ako poriadková polícia. Povedie ju bývalý šéf Putinovej ochranky Viktor Zolotov. Putin svoje rozhodnutie zverejnil počas stretnutia so Zolotovom a ďalšími predstaviteľmi bezpečnostných síl, ktoré odvysielala televízia.

    Ruské médiá v tejto súvislosti informovali, že by malo ísť o útvar so 400 000 príslušníkmi.
    Putinov hovorca Dmitrij Peskov už v utorok potvrdil, že Národná garda by sa mohla využiť aj pri rozháňaní nepovolených verejných zhromaždení. Dodal však, že jej vytvorenie nesúvisí so septembrovými parlamentnými voľbami.

    Putin vydal ďalej v utorok príkaz, aby federálna protidrogová agentúra, Federálna služba pre kontrolu obratu narkotík (FSKN) a Federálna migračná služba (FMS) prešli pod ministerstvo vnútra.

    - Reklama -