Nová Babišova vláda chce zaručiť bezpečnosť a bojovať za české záujmy

    0
    Andrej Babiš a Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Babiš to uviedol po tom, ako český prezident Miloš Zeman vymenoval v stredu ráno jeho novú menšinovú vládu, ktorú za podpory KSČM vytvorilo hnutie ANO s ČSSD.

    “Sľubujem vám a predovšetkým všetkým občanom, že naša vláda bude predovšetkým za bezpečnosť našich ľudí. Budeme bojovať proti nelegálnej migrácii, budeme bojovať za naše záujmy v Európe. Naša vláda bude bojovať proti korupcii, chceme mať efektívny štát,” uviedol po druhý raz vymenovaný premiér Babiš podľa iDNES.cz. 

    Zdôraznil tiež, že jeho vláda urobí všetko pre to, aby sa zlepšil život občanov Českej republiky, pretože – ako uviedol – “potenciál nášho národa, našej krajiny, je špičkový”.  

    Členovia nového kabinetu ihneď po vymenovaní nasadli do autobusu, ktorý ich odviezol na prvé rokovanie v budove úradu vlády ČR. V priebehu dopoludnia by mal potom premiér uviesť do úradu prvých štyroch ministrov: vnútra, poľnohospodárstva, priemyslu a obchodu a kultúry. 

    “Dúfam, že táto vláda nebude zaťažená 'rezortizmom'. Jedenásteho júla sa postavím pred Poslaneckú snemovňu, aby som podporil túto našu vládu,” povedal vo svojom príhovore Zeman.  

    Avizoval tiež, že v septembri navštívi vládu pri prerokovávaní návrhu štátneho rozpočtu. Členov novovymenovanej vlády zároveň pozval na neformálnu večeru na zámok v Lánoch. 

    “Prajem vám šťastný život a hlavne veľa radosti z vašej úspešnej práce,” vyhlásil prezident, ktorý si na záver ceremoniálu s členmi novej vlády pripil. 

    O dôveru Poslaneckej snemovne chce Babiš požiadať 11. júla. Pozitívny výsledok hlasovania by mala zaistiť KSČM, ktorá bude mať vplyv na vládu prvýkrát od pádu komunistického režimu, píše iDNES.cz.

    Vláda sa bude v 200-člennej Snemovni opierať o väčšinu 108 poslancov; ANO a ČSSD majú dovedna 93 kresiel. 

    Sociálni demokrati budú mať v kabinete päť ministrov, povedú rezorty vnútra, poľnohospodárstva, práce a sociálnych vecí a kultúry. ČSSD má ešte nárok na ministerstvo zahraničných vecí. Keďže však Zeman odmietol vymenovať do čela rezortu diplomacie kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho, ministerstvo dočasne povedie predseda sociálnych demokratov Jan Hamáček. 

    Hnutie ANO má vo vláde desať kresiel vrátane premiéra. K personálnemu zloženiu vlády má však výhrady KSČM, ktorej ústredný výbor až v sobotu definitívne rozhodne o tom, či bude nový kabinet tolerovať. 

    - Reklama -