Nórsky súd uvalil na ruského tínedžera väzbu v súvislosti s bombou v Osle

    0
    Nórska vlajka (Autor: Wikipedia)

    Súd v Osle na neverejnom pojednávaní uvalil na mladíka dvojtýždňovú väzbu. Dva týždne väzby sú maximum, ktoré súd môže nariadiť vzhľadom na vek dotyčného, uviedla agentúra DPA.

    Mladík popiera akékoľvek previnenie. Jeho právnik tvrdí, že išlo len o žart. 

    Podomácky vyrobené výbušné zariadenie, zabalené v igelitovej taške, sa našlo v sobotu večer na ulici v blízkosti rušnej stanice metra Grönland, čo si vynútilo evakuáciu ľudí z okolitých barov a reštaurácií. Pyrotechnici ho následne zneškodnili riadeným výbuchom, pričom nedošlo k žiadnym zraneniam.

    Policajná bezpečnostná služba (PST) – nórska tajná služba – zadržala Rusa zo soboty na nedeľu. Uviedla, že mladík prišiel do Nórska v roku 2010 spolu s rodinou a požiadal tam o azyl.

    Totožnosť Ru sa úrady nezverejnili. Uviedli len to, že ho evidovali ako príslušníka extrémistickej islamskej scény v Nórsku.Zatiaľ nie jasné, či mal skutočne v úmysle spáchať útok.

    “PST sa momentálne snaží objasniť jeho motívy a zistiť, či boli v prípade zapletené aj ďalšie osoby,” uviedla prokurátorka Signe Aalingová. 

    Podľa riaditeľky PST Marie Benedicte Björnlandovej nie je vylúčené, že by sa islamisti mohli pokúsiť v Nórsku spáchať podobné útoky, k akým došlo za posledný rok vo Francúzsku, Nemecku, Británii, Rusku či Švédsku.

    Nórsko po incidente dočasne zvýšilo stupeň varovania pred rizikom teroristických útokov v krajine, a to na obdobie dvoch mesiacov.

    - Reklama -