Nórsko pozve viac amerických vojakov – na dlhší čas a bližšie k ruskej hranici

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: forsvarsmakten.se)

    Washington bude na žiadosť Osla od roku 2019 posielať do Nórska 700 príslušníkov námornej pechoty; v súčasnosti je ich tam 330. Rozšírený kontingent bude umiestnený bližšie k ruským hraniciam v regióne Troms v arktickej oblasti. Dosiaľ boli tieto jednotky umiestnené v centrálnej časti Nórska.

    Rotácia síl bude päťročná; momentálne je toto obdobie striedania sa šesťmesačné. USA chcú zároveň pri Osle vybudovať infraštruktúru pre najviac štyri americké stíhačky.

    Prvý kontingent americkej námornej pechoty tam prišiel v januári 2017 so zámerom absolvovať cvičenie a zvýšiť svoju bojovú pripravenosť v zimných podmienkach.

    Ide o prvých zahraničných vojakov, ktorí boli umiestnení v Nórsku, členskej krajine NATO, od druhej svetovej vojny. Už prvotné rozhodnutie Osla pozvať do krajiny Američanov však podráždilo Kremeľ, ktorý vyhlásil, že tento krok zhorší bilaterálne vzťahy a zvýši napätie v severnom krídle Aliancie.

    Nórska ministerka zahraničných vecí Ine Eriksenová Söreideová uviedla, že nejde o zriadenie stálej americkej základne a cieľom tohto opatrenia nie je Rusko. Söreideová v apríli vyhlásila, že jej krajina nevníma Rusko ako vojenskú hrozbu, pričom riziko vojenského konfliktu v arktickej oblasti je “nízke”.

    - Reklama -