Nórskej ministerke sa smeje celý svet. Chcela skúsiť, aké je to byť utečencom, ale dopadlo to inak

    0
    Sylvi Listhaugová, nórska ministerka pre migráciu (Autor: SITA)

    Poslankyňa za Progresívnu stranu Listhaugová si obliekla záchranný oblek a potom ju záchranári ponorili do mora. Podľa svojich slov sa tak chcela aspoň čiastočne vžiť do pocitu utečencov, ktorí riskujú svoje životy v snahe dosiahnuť európske brehy. Svoj experiment absolvovala pri pobreží gréckeho ostrova Lesbos na palube nórskej lode „Peter Henry von Koss“, ktorej posádka zachránila v uplynulých mesiacoch pred utopením mnoho ľudských životov.

    „Nemôžete sa, samozrejme, dostať do úplne rovnakej situácie ako utečenci, pretože oni nemajú záchranné vesty. Ale máte aspoň možnosť sa na všetko pozrieť z ich perspektívy,“ vysvetľovala ministerka pre integráciu svoj zámer. Ako však uvádza nórska mutácia medzinárodného internetového servera The Local, veľké pochopenie za to zo strany svojich spoluobčanov nezískala. Na sociálnych médiách naopak za svoj chabý pokus zožala ironické poznámky a výsmech.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Čo tak otvoriť doma okno a pozrieť sa von s cieľom zistiť, aké je to byť bezdomovcom,“ tweetovala v reakcii na počin Listhaugovej poslankyňa zo Socialistickej ľavicovej strany (SV) Karin Andersenová. Ešte ďalej zašiel so svojím čiernym humorom právnik Brynjar Meling, keď poznamenal, že sa chystá celých päť minút bez pohnutia sedieť vo svojom kresle, aby zistil, aké je to byť paralytikom. „Budúci týždeň Listhaugová zistí, aké je to byť slepý, keď zavrie na chvíľu oči,“ zažartoval si Morton Øverbye.

    Ministerka sa bránila zdrvujúcej kritike tým, že chcela len vzdať hold nórskym záchranárom, ktorí zachraňujú životy migrantom. „Hovorila som s posádkou a jej členovia mi rozprávali úplne desivé príbehy. Zachránili už viac ako tritisíc ľudských životov a ja ich všetkých považujem za hrdinov. Keď mi ponúkli, aby som si vyskúšala, ako to všetko funguje, tak som, samozrejme, súhlasila. Bolo by neslušné odmietnuť,“ zverila sa ministerka.

    V krátkom čase je to už druhýkrát, čo sa dostala Sylvi Listhaugová do centra diania. V závere minulého mesiaca svojimi výrokmi príliš nepotešila susedné Švédsko. Úplne bez obalu, ako to má vo zvyku, konštatovala, že Nórsko nesmie v oblasti integrácie dopadnúť ako Švédsko. Túto krajinu považuje do istej miery za odstrašujúci príklad. „U nás na rozdiel od Švédska nevznikajú no-go zóny, pretože si migranti nemôžu sami vyberať, kde budú bývať.“

    - Reklama -