Nórske fondy k nám potečú aj naďalej. Lajčák to dohodol

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    „Máme veľmi dobrú spoluprácu v ekonomickej oblasti, celý rad úspešných nórskych investícií, hovorili sme o našom záujme pozerať sa viac na inovácie, na nové technológie a spoluprácu v tejto oblasti, kde je Nórsko veľmi úspešné,” zhodnotil šéf slovenskej diplomacie.

    Podľa neho odrazom kvality vzájomných vzťahov je aj fakt, že na Slovensku študuje 700 nórskych študentov medicíny a veteriny na školách v Košiciach a Martine. „Je to istým mostom pre budovanie medziľudských vzťahov,“ dodal Lajčák. Takisto ocenil, že Nórsko má spomedzi krajín mimo EÚ najväčšiu mieru integrácie s Úniou. 

    Minister zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Borge Brende ocenil kvalitné podnikateľské prostredie na Slovensku. To podľa neho dokazuje aj investícia Jaguar Landrover. „Je tu veľmi dobrá podnikateľská klíma, čo nie je samozrejmé v každej krajine EÚ a je tu stabilný rast,“ povedal Brende s tým, že stále vidí priestor na zlepšenie vzájomnej obchodnej výmeny. 

    Brende zároveň verí, že Slovensko úspešne zvládne svoje predsedníctvo v Rade EÚ. Upozornil, že nedávno sme zažili v Európe teroristické útoky a priestor na zlepšenie vidí v lepšej výmene spravodajských informácií. Takisto podľa nórskeho ministra musíme zintenzívniť partnerstvo s krajinami západného Balkánu.

    „Európska únia sa nachádza na križovatke, čo sa týka migrácie, bezpečnosti, ekonomického rastu či stabilizácie krajín v našom susedstve,“ povedal Brende s tým, že práve tieto témy môžu byť kľúčové počas slovenského predsedníctva. 

    Podľa Lajčáka sú vzájomné vzťahy kvalitné, čo dokazuje aj celý rad plánovaných návštev. „O dva týždne očakávame ministerku pre záležitosti vzťahov s Európskou úniou, začiatkom júna predsedu parlamentu, pracujeme na návšteve predsedníčky nórskej vlády,“ informoval Lajčák. Brende zas označil Lajčáka za jedného z najrešpektovanejších ministrov v Európskej únii.

    - Reklama -