Norbert Hofer sa v TV postavil proti svojmu zelenému rivalovi. Reč bola aj o Hitlerovi a potom prehovoril ľud Rakúska

    0
    Kandidát na spolkového prezidenta Rakúska Norbert Hofer. (Autor: Hans Štembera)

    Do opakovania prezidentských volieb v Rakúsku zostáva už len niekoľko dní a výsledky prieskumov naznačujú, že to 4. decembra bude opäť veľmi tesné. Ani po viac ako pol roku od májových volieb sa na preferenciách oboch kandidátov veľa nezmenilo. Len nedávno prebehol prieskum, v ktorom síce zvíťazil Hofer, ale, ako konštatoval denník Krone, jeho náskok pred Van der Bellenom predstavoval len niekoľko desatín percenta a vo voľbách môže vyzerať všetko inak.

    V máji zvíťazil nezávislý kandidát a bývalý predseda zelených Alexander Van der Bellen, keď získal 50,35 %. Avšak FPÖ, ktorá do bojov o prezidentský úrad vyslala svojho kandidáta Norberta Hofera, následne napadla platnosť volieb na súde pre ich neregulárnosť, pričom ten jej dal za pravdu a rozhodol o ich opakovaniu. Rakúske voľby sa však komplikovali ďalej. Pôvodne sa mali konať na začiatku októbra, ale mesiac predtým sa zistilo, že je problém s hlasovacími obálkami, a tak došlo k ďalšiemu oddialeniu termínu.

    Ten bol nakoniec stanovený na spomínaný 4. december a tentoraz by už azda konaniu volieb nemalo nič brániť. Od májových volieb došlo vo svete k dvom zásadným zmenám, ktoré by, ako dúfajú priaznivci Hofera, mohli pomôcť práve ich kandidátovi. V júnovom referende si Briti odhlasovali vystúpenie z Európskej únie a pred pár dňami sa stal prezidentom USA Donald Trump. Hofer je pritom veľkým kritikom EÚ a rovnako ako Trump sa stavia negatívne voči multikulturalizmu aj politickej korektnosti.

    Van der Bellen je aj vzhľadom na svoju minulosť, kedy bol priaznivcom komunizmu a neskôr šéfoval rakúskym zeleným, vnímaný ako presný protiklad Hofera. Vyjadruje sa kladne v otázke prijímania ďalších utečencov, podporuje odovzdávanie národných právomocí Bruselu a je aj priaznivcom multikulturalizmu. Rozdielne postoje oboch kandidátov sa prejavili aj v nedeľňajšej debate, prvej z troch plánovaných televíznych diskusií.

    Ako uvádza denník Die Presse, debata sa síce niesla v pokojnejšom duchu, ale aj napriek tomu sa Hofer a Van der Bellen dokázali v niektorých témach poriadne rozohniť. Emócie vzplanuli najmä v momente, keď sa bavili o tom, ktorí z ich fanúšikov sa na sociálnych sieťach správajú horšie. Van der Bellena aj Hofera totiž ich odporcovia často na sociálnych sieťach zobrazujú ako nacistov. Van der Bellena v súvislosti s jeho otcom a Hofera zase pre jeho údajné súčasné xenofóbne a extrémistické názory.

    Na Twitteri sa napríklad šírila koláž, ktorej súčasťou bola fotka Hitlera s jeho obľúbeným vlčiakom a podobná fotka Van der Bellena. „Niečo také je, samozrejme, neprípustné a nemalo by sa to diať,“ pripustil Hofer, ktorému jeho odporcovia na bilbordoch bežne maľujú hitlerovské fúziky a v ostatných dňoch aj príčesok, ktorý má zase symbolizovať jeho ideovú spriaznenosť s „xenofóbom a extrémistom“ Donaldom Trumpom.

    Obaja prezidentskí kandidáti sa podľa očakávaní opäť nezhodli na riešení migračnej krízy. Van der Bellen v televíznom dueli opäť chválil nemeckú kancelárku Merkelovú za jej prisťahovaleckú politiku otvorených dverí, Hofer jej rozhodnutie označil za „veľkú chybu“. Podľa prieskumu OGM presvedčil viac televíznych divákov Hofer (49 %), zatiaľ čo výkon jeho rivala Van der Bellena označilo za presvedčivejší len 41 % z nich.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -