No a teraz Porošenko. Kým rozprával, Rusi odišli

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Prezident Porošenko sa na Valnom zhromaždení OSN vyjadril k situácii na Ukrajine. Uviedol, že konflikt na východe krajiny stojí 5 miliónov dolárov denne a to bráni krajine dosiahnuť jej ciele. Zároveň hovoril o osudoch 1,5 milióna ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy.

    Každý deň vojny v Donbase nás stojí približne 5 miliónov dolárov, ktoré sme mohli investovať do udržateľného rozvoja,“ povedal Porošenko vo svojom príhovore. Vysídlenie 1,5 milióna ľudí potom označil za krízu a „najväčší problém nielen pre Ukrajinu, ale pre celý región“.

    Počas svojej reči sa tiež dovolával diplomatického riešenia situácie. Je dôležité podotknúť, že dve posledné dohody o pokoji zbraní nepriniesli predpokladaný mier. Väčší úspech než minské dohody mala doteraz Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá sa snaží docieliť pokoj zbraní na regionálnej úrovni.

    Porošenko tvrdil, že keď súčasný konflikt skončí, hlavným cieľom jeho práce bude dosiahnuť mier a úplnú suverenitu v Donbase aj na Kryme. Zároveň označil Rusko za hlavného agresora proti Ukrajine a samotnú anexiu Krymu opísal ako „zradu“. Rusom dáva za vinu aj straty na oboch stranách, ktoré sa už dajú rátať v tisícoch.

    V priebehu príhovoru ukrajinského prezidenta označila ruská delegácia jeho reč za „otvorene spolitizovanú a agresívnu“ a následne zo sály odišla. Do konca prejavu zostal iba jeden člen delegácie.

    Potom sa Porošenko rozpovedal o plánoch s Ukrajinou. „Ukrajinská spoločnosť sa sústredí hlavne na boj proti korupcii, zabezpečenie rovných príležitostí a sociálnej spravodlivosti,“ uviedol Porošenko a snažil sa osvetliť obraz ukrajinskej budúcnosti.

    autor: spa

    - Reklama -