Nitriansky samosprávny kraj: Belica jednoznačne zvíťazil. Prekvapivé je umiestnenie Uhríka

    0
    Dlhoročný nitriansky župan Milan Belica (Autor: TASR)

    03:40 Milan Belica (Smer-SD, SNS, Most-Híd) v tohtoročných voľbách obhájil post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) so ziskom 34,10 percenta hlasov (52.184 voličov). Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

    Za ním sa umiestnil Ján Greššo (SaS, OĽaNO, KDH, ŠANCA, OKS, NOVA, Demokrati Slovenska), ktorý získal 17,24 percenta (26.382 voličov). Na treťom mieste skončil Milan Uhrík (ĽS Naše Slovensko) so ziskom 15,36 percenta (23.502 voličov).

    Celkovo mohlo v NSK voliť 582.228 ľudí, volebná účasť dosiahla 26,83 percenta.

    01:28 Doterajší predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica je vo vedení aj po sčítaní viac ako 94 percent hlasov v tohtoročných krajských voľbách, a to so ziskom 34,52 percenta.

    Na druhom mieste je aktuálne Ján Greššo (16,63 percenta), na tretie miesto sa dostal Milan Uhrík (15,32 percenta). V NSK je zatiaľ spočítaných 94,10 percenta okrskov.

    00:55 Doterajší predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica je vo vedení aj po sčítaní viac ako 80 percent hlasov v tohtoročných krajských voľbách, a to so ziskom 34,64 percenta.

    Na druhom mieste je aktuálne Ján Greššo (16,43 percenta), na treťom mieste sa nachádza Iván Farkas (16,39 percenta). V NSK je zatiaľ spočítaných 81,52 percenta okrskov.

    00:30 Doterajší predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica je vo vedení aj po sčítaní viac ako polovice hlasov v tohtoročných krajských voľbách, a to so ziskom 34,13 percenta.

    Na druhom mieste je aktuálne Iván Farkas (18,72 percenta), na treťom mieste sa nachádza Ján Greššo (15,97 percenta).

    Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 52,61 percenta okrskov.

    00:08 Milan Belica aj po sčítaní tretiny hlasov vedie v tohtoročných krajských voľbách so ziskom 35,9 percenta.

    Na druhom mieste nasleduje Ján Greššo (17,73 percenta), na treťom mieste je momentálne Milan Uhrík (14,97 percenta).

    Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

    V NSK je zatiaľ spočítaných 33,46 percenta okrskov.

    23:29  Milan Belica zatiaľ vedie so ziskom 38,24 percenta.

    Na druhom mieste nasleduje Milan Uhrík (16,13 percenta), prvú trojku uzatvára Ján Greššo (15,82 percenta).

    Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 9,63 percenta okrskov.

    23:20 Volebný štáb Milana Belicu očakáva volebné výsledky v reštaurácii v širšom centre Nitry. V centrále, ktorá je v uzavretej časti oddelená od priestoru pre novinárov, sú už prítomní viacerí politici vrátane krajského šéfa Smeru Tibora Glendu, samotný Belica však zatiaľ do centrály neprišiel.

    23:05 Nezávislý kandidát na post predsedu NSK Peter Oremus sleduje predbežné výsledky volieb do vyšších územných celkov v spoločnosti ďalších nezávislých kandidátov na krajských poslancov, s ktorým spolupracoval počas predvolebnej kampane.

    V jeho volebnej centrále vládne pokojná atmosféra, do reštaurácie na Nitrianskom hrade postupne prichádzajú Oremusovi sympatizanti a podporovatelia. “Teší ma, že volebná účasť v Nitrianskom kraji bola vyššia ako pred štyrmi rokmi. Sme pripravení na dlhú volebnú noc. V prípade víťazstva sa asi zdržíme naozaj dlho,” povedal Oremus.

    23:00 Kandidát na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ján Greššo, ktorého podporuje pravicová koalícia zložená zo strán SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS, očakáva volebné výsledky aj so svojim štábom v kaviarni na Svätoplukovom námestí. Vo volebnej centrále sú už prítomní aj kandidáti pravicovej koalície na poslancov NSK, postupne sem prichádzajú aj Greššovi priatelia a sympatizanti.

    „Veľmi ma teší, že v Nitrianskom kraji podľa predbežných informácií prišlo k volebným urnám podstatne viac ľudí ako v minulých voľbách. Uvidíme, v čí prospech sa táto vyššia volebná účasť prejaví. Ja verím, že v náš a nie v prospech extrémistických síl ani v prospech tých, čo nárast extrémizmu v spoločnosti spôsobili,“ povedal Greššo.

    22:05 Presne o 22. hodine sa zatvorili všetky volebné miestnosti v Nitrianskom samosprávnom kraji. Volebné komisie v ôsmich volebných obvodoch kraja potvrdili pokojný priebeh volieb, ktoré nesprevádzali žiadne incidenty. Obvodná komisia v Topoľčanoch musela riešiť jediný podnet, ktorý prišiel z okrskovej komisie v obci Koniarovce. Zástupca jednej z politických strán sa dožadoval možnosti odfotiť si volebnú zápisnicu. “Tento podnet sme riešil s krajskou volebnou komisiou, ktorá na základe rozhodnutia štátnej komisie distribuovala do všetkých okrskov usmernenie, aby členom volebných komisií bolo umožnené vytvárať fotokópie volebných zápisníc,” informovala zapisovateľka obvodnej volebnej komisie v Topoľčanoch Eva Ďurišová.

    Zapisovateľka obvodnej volebnej komisie v Nitre Márie Kopčeková potvrdila, že voliči v tomto obvode chodili k volebným urnám až do poslednej chvíle. “K voľbám pristúpili veľmi zodpovedne, čo dokazuje ich účasť. Členovia okrskových komisií avizujú dvojnásobne vyššiu účasť ako v posledných voľbách do krajskej samosprávy, ktorá bola len málo cez 15 percent,” povedala. Vysokú účasť pritom zaznamenali nielen mestské okrsky, ale aj okrsky v neďalekých obciach.

    Volebná účasť sa vo večerných hodinách zvýšila aj v Zlatých Moravciach. Podľa slov zapisovateľky obvodnej volebnej komisie Beáty Deákovej je pravdepodobné, že aj v tomto obvode bude vyššia ako vo voľbách v roku 2013. Podobná situácia bola aj v obvode Topoľčany, kde volebná komisia tiež avizuje vyššiu účasť ako pred štyrmi rokmi. V južnejších regiónoch kraja zaznamenali obvodné volebné komisie priemernú účasť. Viac voličov chodilo v okresných mestách, rozdielne pristúpili k voľbám voliči z menších obcí. “Máme obce s vyše tridsaťpercentnou účasťou, ale aj obce s desaťpercentnou účasťou,” povedala zapisovateľka obvodnej volebnej komisie v Šali Eva Gyurovszká. 

    Kandidáti na župana v Nitrianskom kraji

    • Milan Belica (Smer, Most-Híd, SNS), predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja
    • Ján Greššo (SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, DS a Šanca), bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre
    • Iván Farkas (SMK-MKP), krajský poslanec a starosta obce Mužla
    • Peter Oremus, NEKA, podnikateľ a krajský poslanec
    • Renáta Kolenčíková, NEKA, mestská a krajská poslankyňa
    • László Hajdu (MKA), podnikateľ
    • Ján Marko (Nový parlament), bezpečnostný analytik
    • Milan Uhrík (ĽSNS), poslanec NR SR

    V nitrianskom zastupiteľstve je celkom 54 poslaneckých miest. V tohtoročných voľbách má o tieto posty záujem celkom 282 kandidátov. Koalícia Smer – SNS – Most-Híd postavila 54 ľudí, pravicové zoskupenie 36.

    Autor: TASR/OS

    - Reklama -