Nikdy som netvrdila, že za budovu Rapid Life nebolo zaplatené, tvrdí nútená správkyňa Sopková

    0
    Ilustračný obrázok (Autor: TASR)
    Podľa titulku správy v TASR konanie polície, keď včera zadržala v súvislosti s prekračovaním právomocí a korupciou pracovníka NBS, nesúvisí s poisťovňou Rapid Life, pričom ale NBS dnes médiám potvrdila, že nemá prístup k informáciám NAKA a keďže nie je účastníkom konania, nemá možnosť nahliadnuť do spisu a zaujať stanovisko.
     
    Mediálny poradca predsedu predstavenstva poisťovne Rapid Life Marek Hitka k tomu dnes médiám povedal, že odpoveď môže dať k tejto veci jedine polícia. Ako dodal: „Je najvyšší čas, aby v tejto kauze hovorili fakty a zákon.“
     
    Zdôraznil: „Rapid Life sa vždy bránila a bude brániť len zákonnými prostriedkami. Aj voči konaniu NBS, aj voči konaniu správkyne.“ Pripomenul, že na nútenú správkyňu podali 5 trestných oznámení. Trestné oznámenia podali na ňu aj niektorí zamestnanci poisťovne za nevyplatenie mzdy a za pokus o vydieranie. „Som rád, že nútená správkyňa si zrejme uvedomila, že porušuje zákon, lebo dnes po 12. hodine popoludní začali zamestnancom prichádzať na účty mzdy cez fyzické vklady, nie prevodom, čo je podivné. Niektorým zamestnancom priniesol mzdu osobne v hotovosti pán, ktorý sa predstavil ako Eduard P. Nerozumieme, z akých peňazí boli tie mzdy uhradené a prečo nešli z účtu poisťovne,“ hovorí.
     
    Marek Hitka dodal, že napriek tomu však podľa portálu Sociálnej poisťovne Rapid Life, ktorá do príchodu nútenej správkyne nikdy nebola dlžná za odvody zamestnancov a mala zaplatené aj všetky faktúry, po príchode nútenej správkyne eviduje na odvodoch dlh 41 285 eur.
     
    Správkyňa bude musieť podľa neho jednoznačne preukázať, že na účte poisťovne neboli peniaze, inak je neodvedenie odvodov za zamestnancov trestné.

    K celej kauze sme oslovili aj nútenú správkyňu Irenu Sopkovú

    Je pravda, že ste zamestnancom poisťovne neodviedli sociálne a zdravotné poistenie?
     
    Vykonávam správu tak, ako mám finančné prostriedky. Samozrejme, musím prihliadať na mzdy a na ostatné veci, aby bola nútená správa funkčná. Nehovorím, že to je pravda alebo že to nie je pravda. Hovorím, že vykonávam činnosť tak, ako mi to zákon káže. To znamená podľa stavu finančných prostriedkov. 
     
    Takže je to pravda?
     
    Ja nehovorím, že to je pravda a ani že to nie je nepravda. Vykonávam činnosť tak, ako mi to zákon káže.
     
    Keby ste to neurobili, tak je to trestné, nie?
     
    Ja nehovorím, že som to neurobila. A nehovorím ani, či to je trestné alebo nie.
     
    Môžete to poprieť?
     
    Čo vám mám poprieť? Odpovedám vám, že výkon nútenej správy vykonávam v súlade so zákonom podľa  možností, aké mi finančné prostriedky dovoľujú. Predovšetkým sa snažím vyplatiť nevyhnutné náklady na činnosť výkonu nútenej správy a na mzdy. To  je všetko, čo k tomu môžem povedať. Samozrejme, s tým sú spojené ďalšie veci, sociálne, daňové odvody.
     
    Výpisy z poisťovne o niečom hovoria, preto sa vás pýtam, či ste odviedli alebo nie sociálne a zdravotné poistenie za zamestnancov poisťovne.
     
    Pozrite sa, toto sa ma nepýtajte, ja mám na to účtovníkov. Vyplácame mzdy a odvádzame ich podľa toho, ako nám to finančné prostriedky umožňujú. To je všetko, čo vám môžem povedať.
     
    Je pravda, že ste niekoľkým zamestnancom Rapid Life povedali, že dostanú mzdu, ak dajú výpoveď a písomne sa vzdajú nároku na odstupné?
     
    Zamestnanci boli vyriešení tak, ako boli. Ja som im povedala to, že ich riešim v súlade so Zákonníkom práce. To znamená, že im vyplatím mzdy podľa možnosti, ktorú mám, a môžu skončiť pracovný pomer, ak chcú dohodou, ak nie, môžu ďalej ostať. Mali dovolenky a teraz ostali na neplatenom voľne. Zamestnávateľ, ak nemá prácu, tak ich môže ponechávať doma.
     
    Vy ste napríklad tvrdili, že za tú budovu, ktorú predalo vedenie Rapid Life, neprišlo na účet poisťovne nič. 
     
    To nie je pravda. Nikdy som to netvrdila. Povedala som, že bola do poisťovne poslaná určitá suma, o čom svedčia účty, v určitej polovičnej výške, ostatná časť sa započítavala ako nájom. Nikdy som nevyhlásila, že to tak nebolo.
     
    Prečo si myslíte, že pohľadávka Rapid Life voči NBS je fiktívna?
    Pretože je to môj názor.
     
     
    - Reklama -