Nikdy neuznáme nijaké občianstvo, ktoré priznal agresorský štát, vyhlásil ukrajinský premiér

    0
    Volodymyr Hrojsman (Autor: SITA)

    Kyjev sa podľa neho bude usilovať o to, aby tieto “falošné” dokumenty, vydávané v rámci ruskej taktiky hybridnej vojny voči Ukrajine, neuznávali ani ostatné krajiny sveta, uviedla agentúra Interfax Ukrajina. 

    “Nikdy neuznáme nijaké občianstvo, ktoré priznal agresorský štát,” vyhlásil podľa agentúry AFP Hrojsman na stredajšom rokovaní vlády. 

    Ukrajinské úrady podľa neho nebudú takéto nezákonne vydané cestovné pasy uznávať ako platné dokumenty pri prekračovaní hraníc ani inde na území Ukrajiny.  

    Toto pravidlo sa bude vzťahovať na občanov Ukrajiny aj Ruska, ktorí dostanú pasy v strediskách určených na vydávanie dokladov obyvateľom separatistických republík v Donbase.  

    Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu naopak zopakoval, že Rusko bude pokračovať vo vydávaní pasov všetkým osobám, ktoré spadajú pod príslušný prezidentský výnos a ktoré prejavia o ne záujem. 

    Výnos, na základe ktorého môžu niektoré skupiny Ukrajincov získať ruské občianstvo v zjednodušenom konaní, podpísal v apríli ruský prezident Vladimir Putin.

    Výnos sa vzťahuje napríklad na občanov Ukrajiny, ktorí sa narodili na Kryme, alebo na tých, ktorí majú povolenie na prechodný pobyt v Ruskej federácii.

    Sporné pasy vydávajú ruské úrady v Rostovskej oblasti susediace s ukrajinským Donbasom. Tento krok odsúdil Kyjev aj jeho západní spojenci.

    - Reklama -