Nigéria hladuje. Môže za to Boko Haram

    0
    Zúfalé Nigérijské ženy (Autor: SITA)

    Organizácia Boko Haram vyznáva veľmi spiatočnícku interpretáciu islamu a jej príslušníci považujú západné vzdelanie za „hriech“. Boko Haram nie je schopné riadiť distribúciu potravín na územiach, ktoré ovláda, dokonca ani pre svojich príslušníkov. Džihádisti zabili už 20-tisíc ľudí a až 2,5 milióna ľudí vďaka nim opustilo svoje domovy, informuje New York Times.

    Krízu prehlbuje skutočnosť, že viac ako 70 percent farmárov a pastierov opustilo miesta svojho predošlého pôsobenia, čo problém s nedostatkom potravín len prehlbuje. Obyvatelia tak hladujú aj počas úrodných rokov, a dokonca aj samotní bojovníci Boko Haram podnikajú lúpežné nájazdy za jedlom v obciach na severe Kamerunu.

    Súčasného prezidenta Nigérie Muhamadu Buhariho zvolili pred rokom najmä vďaka sľubu skoncovať s Boko Haram. Nigérijská armáda tak bojuje v súčinnosti s armádami Nigeru, Čadu a Kamerunu, ktorým sa podarilo získať pod kontrolu cesty, ktoré slúžili na zásobovanie Boko Haram. Agentúry OSN varujú, že situácia je naliehavá a pokiaľ sa k 50-tisíc hladujúcim nedostane humanitárna pomoc, je pravdepodobné, že na podvýživu zomrú.

    - Reklama -