Niger vo víre volieb. Bojovník proti islamizmu má štrnásť protikandidátov

    0
    Súčasný prezident Nigeru Mahamadou Issoufou (Autor: SITA)

    Issoufou je spojenec USA a Francúzska v boji proti islamským militantom na ich hraniciach, informuje Bloomberg. Niger tak čelí islamistom na troch zo svojich siedmich hraníc. Na líbyjských hraniciach sa tak stretáva s aktivitami Islamského štátu a na nigérijských s militantmi z organizácie Boko Haram. Bývalý ťažobný inžinier Issoufou sľúbil potlačenie šírenia wahhábistického islamu.

    Ovládnutie častí Nigeru islamistami by zvyšovalo bezpečnostné riziko vzhľadom na fakt, že Niger je štvrtým najväčším producentom uránu, potrebného na štepný materiál pre vývoj jadrových zbraní. Issoufou sa stavia do pozície ochrancu krajiny pred islamizmom, naviac poukazuje na to, že v krajine postavil cesty a zvýšil platy štátnych zamestnancov. Tiež dosiahol dohody o vývoze komodít ťažených v Nigeri do Čadu a Kamerunu od konca budúceho roku.

    Zaostalá krajina

    Každodenný život väčšiny Nigerčanov sa však za posledných päť rokov nezmenil. Podľa neziskovej organizácie International Crisis Group vláda nebola schopná vytvoriť podmienky na tvorbu pracovných miest pre obrovskú mladú populáciu. Niger bol v roku 2015 na poslednom 188. mieste rebríčka Indexu ľudského rozvoja, ktorý vypracovala OSN. Takmer 5 200 kandidátov tiež usiluje o 171 mandátov v nigerskom parlamente. Odhady očakávajú účasť 7,5 z 18 miliónov obyvateľov Nigeru.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -