Nielen obchodníci, ale aj britské domácnosti si už robia zásoby pred brexitom

    0
    Vlajka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a vlajka Európskej únie - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Hovorca vlády v Londýne síce vyhlásil, že nie je “potrebné” vytvárať si zásoby akýchkoľvek položiek, ale znepokojení Briti už kúpili stovky týchto “brexitových balíkov”. Balíčky na prežitie sú zvyčajne doménou rôznych kultov a  skupín, ktoré sa pripravujú na “súdny deň”. Ale chaos spojený s brexitom núti aj pragmatických obyvateľov Británie, aby si začali vytvárať zásoby potravín a liekov.

    Viac ako 600 ľudí si už kúpilo tzv. “Brexit Box” od jeho uvedenia na trh vlani v decembri, tvrdí jeho výrobca Emergency Food Storage. James Blake, spoluvlastník spoločnosti, pripomína, že ak sa naplní najhorší scenár, môže brexit vyústiť do krízy v zásobovaní. “Sme v situácii, ktorá je úplne bezprecedentná,” skonštatoval a poznamenal, že takýto základný balík umožní ľuďom získať aspoň nejakú kontrolu nad situáciou, keďže nemôžu ovplyvniť to, čo sa deje okolo nich.

    Popularita balíka rastie úmerne s chaosom týkajúcim sa brexitu po tom, ako britský parlament odmietol návrh dohody o tzv. rozvode, ktorý mu predložila premiérka Theresa Mayová. A zároveň lobistické skupiny a podniky varujú, že ak Spojené kráľovstvo opustí EÚ 29. marca bez dohody, mohlo by to spôsobiť problémy s dodávkami spoza hraníc, vrátane potravín a liekov. Na to už zareagovali aj britskí maloobchodníci. Najväčší reťazec Tesco minulý týždeň oznámil, že spolupracuje s dodávateľmi na uskladnení konzervovaných potravín pre prípad brexitu bez dohody.

    Objavili sa aj informácie, že londýnska metropolitná polícia údajne odporučila maloobchodníkom, aby si najali ďalších bezpečnostných pracovníkov, pretože obavy z nedostatku tovaru by mohli vyvolať paniku. Denník Financial Times zase napísal, že práve vyhlásenia vlády, že nie je potrebné robiť si zásoby, by mohli vyvolať paniku a strach z nedostatku potravín.

    V každom prípade, Tesco, ale aj Marks & Spencer a ďalší maloobchodníci sa snažia naplniť sklady trvanlivými potravinami. Generálny riaditeľ Tesca Dave Lewis novinám potvrdil, že supermarket sa stretol s dodávateľmi a buduje si zásoby trvanlivých produktov. Ale zároveň upozornil, že Británia dováža približne polovicu čerstvých potravín zo zahraničia, a tie nie je možné dlhšie skladovať.

    V každom prípade, nielen maloobchodníci, ale aj spracovatelia potravín a mraziarne sa snažia byť pripravení a plnia svoje sklady. Výsledkom je, že v Británii rýchlo dochádzajú skladovacie kapacity. Ostáva tak len dúfať, že sa čierne scenáre nenaplnia a jediné, čoho bude nedostatok, budú voľné priestory v skladoch.

     

    - Reklama -