Niekomu asi praskli nervy: Tusk vyhlásil vojnu prezidentovi USA a karhal kritikov EÚ. Martin Schulz rovno práskal bičom, radšej si sadnite

    0
    Bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (Autor: SITA)

    Najprv povedal, že sa nikdy nevzdá hodnôt slobody, demokracie, právneho štátu a plurality. „Hovorím to úmyselne. Práve preto, že americký prezident chce stavať múry, uvažuje o mučení, útočí na ženy, náboženské komunity, menšiny, umelcov a intelektuálov,“ cituje Schulzove slová server Express.

    Potom urobil exkurz do Francúzska, kde sa zameral na Národný front Marine Le Penovej. „Hovoria si Národný front. Aj u nás sme mali takú agresívnu nacionálnu stranu,“ pripomenul sociálny demokrat Hitlerovu Národno-socialistickú nemeckú robotnícku stranu. „Kam tento slepý nacionalizmus vedie, sme zistili už v prvej polovici dvadsiateho storočia,“ odkázal do Paríža.

    A potom zúčtoval s domácou opozíciou. „Práve z tohto dôvodu tá strana höckovcov, gaulandovcov a petryovcov nie je žiadnou Alternatívou pre Nemecko, ale hanbou pre Nemecko,“ rozohnil sa muž, ktorého pre jeho prístup k oponentom Nigel Farage v Bruseli označil ako „kápa z koncentráku“.

    Následne prešiel k ďalším krajinám a politikom, ktorých treba odmietnuť. Nemohol, samozrejme, vynechať maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorého obvinil, že svojím prístupom k migrácii „rozdeľuje kontinent“. Schulz hovoril o tom, ako Nemecko aj bez účasti ostatných pomáha iným krajinám, pretože verí v solidaritu a neváha investovať svoje peniaze, keď sa niekto cíti byť ohrozený.

    „Ale ak si niektorí členovia EÚ vysvetľujú solidaritu tak, že financovanie poľnohospodárskych fondov alebo štrukturálnych fondov áno, ale solidarita pre utečencov nie, potom bude musieť budúca spolková vláda zohľadniť túto ich solidaritu v utečeneckej politike v budúcom rozpočtovom období EÚ,“ vyjadril sa jasne Schulz.

    Najhorším propagátorom tohto odporu k solidarite je podľa Schulza práve maďarský premiér Orbán. A volebný líder SPD považuje za „urážku Nemecka“ a „otvorený útok na záujmy Nemeckej spolkovej republiky“, že si niektoré strany, konkrétne bavorská vládna CSU (koaličný partner sociálnych demokratov), dovolia tejto politike tlieskať.

    K obnoveniu nejakej mýtickej národnej suverenity nedôjde. Musíme sa ešte viac stmeliť

    K Schulzovmu postoju sa pridal jeho bývalý kolega z „veľkej trojky EÚ“, európsky prezident Donald Tusk, ktorého cituje agentúra Reuters. Tusk v liste premiérom a prezidentom pred víkendovým summitom na Malte varoval, že EÚ čelí „najväčším výzvam vo svojej histórii“. Dôvodom je podľa neho fakt, že Brusel dnes musí čeliť súčasnej expanzii Ruska, Číny a radikálneho islamizmu, pričom teraz túto nebezpečnú zostavu doplnil aj prezident Trump.

    Európskym lídrom odkazuje, že proti týmto nebezpečenstvám sa musia stmeliť a nech im ani nenapadne uvažovať o nejakom uvoľnení európskej integrácie. „Dezintegrácia EÚ by neviedla k obnoveniu nejakej mýtickej národnej suverenity, ale naopak k závislosti od superveľmoci. USA, Ruska alebo Číny. Len spoločne môžeme byť nezávislí,“ zakončil svoju úvahu predseda Európskej rady Donald Tusk.

    Vzápätí vyzval členské štáty, aby urobili „spektakulárny krok“, zmenili náladu Európanov a „pozdvihli európsku integráciu na úplne novú úroveň“.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU a TU.

    - Reklama -