Niekde vítaní, inde nenávidení. Pozrite si rebríček štátov podľa prístupu k utečencom, je v ňom i Slovensko

    0
    Utečenci čakajúci v rade po príchode do pohotovostného centra v rakúskom Nickelsdorfe neďaleko hraníc s Maďarskom (Autor: SITA)

    Najnovší prieskum štatistického úradu Eurostat ukázal, že Nemecko je v otázke postoja k migrantom rozdelené. Kým 36 percent ľudí v bývalom západnom Nemecku sa dôsledkov prílivu utečencov obáva, v bývalom komunistickom bloku krajiny sa utečencov stráni až 46 percent ľudí.

    Švédi na vrchole rebríčka

    Čo sa týka zvyšku Európy, Švédsko sa zdá byť jedinou krajinou EÚ s najväčším počtom pozitívne naladených ľudí voči prisťahovalcom, ktorí k nim prichádzajú mimo územia krajín EÚ. Na utečencov sa díva kladne až vyše 70 percent Švédov. Na opačnom konci zoznamu sa ocitlo Taliansko, Česká republika, Slovensko, Estónsko a Lotyšsko. V týchto krajinách by uvítalo prisťahovalcov len 15 až 21 percent ľudí. Nasledujú krajiny ako Maďarsko, Bulharsko a Grécko, kde sa podpora voči imigrantom pohybuje v rozmedzí 22 až 28 percent obyvateľov.

    Slovensko za hranicami

    Britský spravodajský server Independent.co.uk píše aj o vyjadreniach slovenského premiéra na adresu utečencov: „Robert Fico, podobne ako jeho maďarský náprotivok Viktor Orbán, nedávno zopakoval, že bude aj naďalej apelovať na prijímanie kresťanských utečencov.“ O Slovensku sa v zahraničí píše ako o krajine, ktorej národ nechce medzi seba prijať utečencov, ktorí vyznávajú islam.

    Celý článok si v angličtine môžete prečítať TU

    - Reklama -