Nie všetky ženy majú právo slobodne sa rozhodnúť: Príbehy dievčat, ktoré sa vzopreli rodine a hrozí im strašná smrť!

    0
    Arabské ženy so šatkami na hlavách (Autor: TASR)

    „Kdekoľvek v Egypte budem, bude ma prenasledovať strach,“ poznamenáva Ahmadová, ktorú podľa jej slov každú chvíľu čaká smrť. Pritom odmalička snívala, že bude študovať, nechcela zostať doma a dojiť kravu. Rodina jej však štúdium ani cestovanie nedovolila.

    Iný svet objavilas vďaka Facebooku

    Dievča tak predalo svoj prsteň a kúpilo si mobil, ktorý dokázalo štyri roky schovávať. „Otvorila som si profil na Facebooku a vďaka tomu som zrazu videla, ako žijú a premýšľajú iní ľudia. Prvýkrát som vykukla z uzavretého života v našej dedine,“ uviedla mladá žena. V 18 rokoch sa vydala za muža, ktorého mala rada, ale on bol z iného kmeňa. Došlo k napadnutiu jej rodiny, pretože súkmeňovci jej partnera neprijali.

    „Nakoniec prišiel policajný dôstojník a sám mi povedal, aby som sa s manželom rozviedla. Takže egyptská vláda mi namiesto ochrany hovorí, aby som radšej opustila manžela,“ povedala Ahmadová, ktorá to však skutočne urobila, ale vyhradila si, že sa potom celá rodina odsťahuje do Káhiry. Tam si Haja našla prácu, čo jej bratia ťažko niesli. „Vyhrážali sa mi, že keď neopustím prácu a nebudem žiť so svojimi bratmi zavretá v byte, odvlečú ma späť do Horného Egypta, a keď nebudem poslušná, zabijú ma,“ dodala. Odišla preto z domova bez toho, aby vedela, čo bude ďalej. Dúfa však, že bude mať to šťastie, aby sa stala úspešným príkladom pre ďalšie dievčatá z dediny.

    Vražda zo cti je v Egypte pomerne bežná. Najčastejšie sa ženy previnia tým, že majú pomer s mužom, ktorého rodina či kmeň neschválili. Páchatelia potom za vraždu zo cti dostávajú len nízke tresty.

    Zabarikádovala sa v hoteli, aby nemusela odletieť za rodinou

    Podobný prípad sa v týchto dňoch odohrával aj v Bangkoku, a zdá sa, že mal nateraz šťastný koniec. Podľa TASR mladá saudskoarabská žena, ktorá utiekla pred svojou rodinou a odmietala opustiť hotelovú izbu v thajskom hlavnom meste Bangkok, v piatok odletela do Kanady, kde požiadala o azyl. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na thajské úrady.

    Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová (18) v pondelok odmietla nastúpiť na let z Bangkoku do Kuvajtu, kde ju čakala jej rodina, a zabarikádovala sa vo svojej izbe letiskového hotela. Žena tvrdí, že sa zriekla islamu, čo je v Saudskej Arábii trestateľné smrťou. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) uviedol, že ju považuje za právoplatnú utečenku.

    Saudskoarabka spustila na sociálnych médiách kampaň za svoju slobodu, ktorá upriamila na jej prípad svetovú pozornosť. Al-Kunúnová odletela z Bangkoku o 23.15 h miestneho času (17.15 h SEČ), spresňuje tlačová agentúra AFP. Jej kampaň však vyvolala aj negatívne reakcie a mladá žena bola po vyhrážkach smrťou nútená deaktivovať svoj účet na Twitteri. O azyl požiadala Austráliu, Kanadu, Spojené štáty a Britániu. Obáva sa, že jej vlastná rodina by ju mohla zabiť za to, že sa zriekla islamu a utiekla pred núteným sobášom.

    Podľa vlastných slov je obeťou fyzického a psychického násilia v rodine a ľudskoprávnej organizácii Human Rights Watch (HRW) povedala, že sa obáva o svoju bezpečnosť v prípade, že by ju donútili vrátiť sa do Saudskej Arábie. Do Thajska sa jej podarilo ujsť počas dovolenky, ktorú s rodinou trávila v Kuvajte., kde sa 18-ročná Saudskoarabka Muhammad Mutlak al-Kunúnová zabarikádovala v hotelovej izbe v tranzitnej zóne a odmietala nastúpiť do lietadla, ktoré ju malo prepraviť za rodinou do Kuvajtu. Tej sa totiž obáva. Zriekla sa islamu a chce slobodne žiť a pracovať. Žena sa snažila utiecť do Austrálie, práve v Thajsku ju však zadržali.


    Pôvodné texty nájdete na webe iRozhlas.cz a webe ČT.

    - Reklama -