Nie všade utečencov odmietajú. Pozrite sa, ako ich privítali Briti

    0
    Briti vítali utečencov (Autor: Repro/Sky News)

    Sedemnásťročný sýrsky utečenec zažil v Londýne naozaj emotívne privítanie svojím starším bratom. Naposledy ho videl pred 18 mesiacmi. Privítanie sa dostalo aj zvyšnému triu.

    Dá sa to aj legálne, odkazuje tínedžer do Calais

    „Cítim sa byť taký vďačný. Nikdy som si nepredstavoval, že sa stretnem s mojím bratom. Ďakujem každému, kto sa zúčastnil na tomto procese – zachránili životy. Zachránili ľudí pred smrťou. A ďakujem celej Británii,“ povedal dojatý utečenec. „Vitaj v Británii,“ aj s takýmito transparentmi čakali na utečencov mladé Britky. Tínedžer totiž vyhral právny boj o útek z tábora v Calais, ktorý sa považuje za historický medzník.

    Štyrom utečencom sa dostalo nadšeného privítania

     

    Refugees welcomed to Britain

    Four Syrian refugees were welcomed to the UK by cheering crowds after a landmark human rights case allowed them into the country. Read more on the story here http://trib.al/BvXXuo9

    Posted by Sky News on 22. január 2016

    (Zdroj: Sky News)

    Tento mladý muž a traja ďalší totiž dostali povolenie na vstup do krajiny. Stali sa tak tými šťastnými, ktorým sa z Calais, prezývaného aj džungľa, podarilo odísť. Ostatných bývalých „susedov“ v tábore vyzval 17-ročný tínedžer k tomu, aby mali vieru, pretože na jeho prípade môžu vidieť, že do Británie sa dá dostať legálne a bezpečne, informovalo Sky News.

    Chce sa vzdelávať a stať právnikom

    Za to, že sa mladí muži dostali do Británie, môžu ďakovať právnikom, ktorí pre nich vyhrali prípad. To im umožňuje ostať v krajine so svojimi blízkymi, pričom sa berú do úvahy ich žiadosti o azyl. Tvrdili totiž, že by nemali byť súčasťou „neznesiteľných podmienok v Calais“, pokým ich rodiny žijú v Británii. „Nie je to miesto vhodné pre ľudí. Ľudia by nemali žiť v takých podmienkach,“ zhodnotil šťastný tínedžer. Vravel, že tam nebola poriadna hygiena a nebolo tam bezpečne ani z hľadiska odolávania chorobám. „Takže veľa ľudí ochorie. Veľa ľudí čaká na to, že sa dostane do bezpečia,“ opísal situáciu.

    Mladík má už aj plány do blízkej budúcnosti. Podľa svojich slov chce pokračovať vo vzdelávaní sa a stať sa právnikom, aby mohol pomáhať ľuďom. Jeho 26-ročný brat takisto neskrýval nadšenie. „Cítim sa taký šťastný a vďačný,“ povedal. Hovorca ministra vnútra však povedal, že tento v podstate historický rozsudok bol podrobne preskúmaný. Podľa neho si stále stoja za zásadou, že tí, ktorí hľadajú ochranu, by mali požiadať o azyl v prvej bezpečnej krajine, do ktorej sa dostanú. „Súd stále vyžaduje, aby tieto osoby žiadali o azyl vo Francúzsku, predtým ako môžu prísť do Británie,“ dodal.

    - Reklama -