Nie sú žiadne dôkazy o porušení jadrovej dohody zo strany Iránu, konštatuje Medvedev

    0
    Dmitrij Medvedev (Autor: TASR)

    Medvedevovo vyjadrenie po stretnutí s čínskymi lídrami bolo jednou z jeho poznámok smerom k USA a ich využívaniu sankcií. Podľa Medvedeva Washington uvaľuje sankcie, aby si tým riešil svoje domáce politické problémy.

    Ruský premiér vyjadril pred novinármi očakávanie, že obchod medzi Ruskom a Čínou dosiahne tento rok 100 miliárd dolárov (87 mld. eur) a napokon prelomí hranicu 200 miliárd dolárov (174 mld. eur).

    Obchod medzi oboma krajinami narástol vlani o 30 percent, keď dosiahol 87 miliárd dolárov (75 mld. eur), informovala agentúra DPA s odvolaním sa na americkú geopolitickú analytickú agentúru Stratfor.

    O tom, že protiiránske sankcie Spojených štátov sú absolútne nelegitímne a porušujú rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, hovoril v utorok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

    Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa koncom minulého týždňa oznámila, že opätovne zavádza všetky sankcie voči Iránu, ktoré boli zrušené na základe jadrovej dohody z roku 2015. Najnovší súbor protiiránskych opatrení je druhým v poradí, odkedy Trump v máji deklaroval jednostranné odstúpenie od dohody s Iránom.

    Najnovšie rozšírenie sankcií má postihovať krajiny, ktoré neprestanú dovážať iránsku ropu, ako aj zahraničné spoločnosti, ktoré obchodujú s iránskymi subjektmi zaradenými na americkú čiernu listinu. Osem krajín vrátane Turecka však dostalo výnimku, aby mohli dočasne pokračovať v dovoze ropy z Iránu bez hrozby postihu zo strany Spojených štátov.

     

    - Reklama -