Nie sme žiadni žoldnieri, dôrazne sa ohradil český vojak

    0
    Armáda ČR, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Dnes popoludní sa do Česka vrátilo lietadlo s telami troch českých vojakov, ktorí bohužiaľ zomreli po zbabelom teroristickom útoku sotva osemnásťročného Afganca. Väčšina českých politikov sa zhodla na tom, že títo muži zomreli pri službe vlasti, hoci ju vykonávali ďaleko od domova. Čelili teroristom. V tomto duchu sa vyjadrili prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), poslankyňa Jana Černochová z ODS, Miroslav Kalousek z TOP 09 a ďalší politici.

    Komunisti sa však na vec pozerajú inak. Domnievajú sa, že českí vojaci zomreli v podstate zbytočne, keď v zahraničí bojovali za záujmy amerických, britských či francúzskych kapitalistov. Za zbytočnú označili smrť českých vojakov aj politici z hnutia SPD Tomia Okamuru. Českí vojaci by podľa ich názoru mali chrániť české hranice a nepôsobiť v zahraničných misiách.

    Bohužiaľ sa našli aj ľudia, ktorí na sociálnych sieťach vyhlásili, že českí vojaci si za svoju smrť môžu sami, keď išli ako žoldnieri bojovať za záujmy Spojených štátov. Pre vyjadrenia týchto ľudí a pre vyjadrenia niektorých českých politikov sa rozhodli prehovoriť výsadkár Ivo Zelinka a hlavný kaplán českej armády Jaroslav Knichal. Pre server iDnes.cz zdôraznili, že českí vojaci pôsobiaci v zahraničných misiách nie sú v žiadnom prípade žoldnieri.

    „Žoldnier poberá odmenu za to, že občas niekam vyrazí, a poberá za to vysokú odmenu. Vojaci sú platení za výkon svojho povolania, rovnako ako napríklad lekári. Označenie za žoldniera považujem za úplne nezmyselné,“ ohradil sa Zelinka.

    Sám sa zúčastnil niekoľkých zahraničných misií. Pomáhal aj s výcvikom afganských vojakov, ale toho, že sa z misie nevráti, sa nebál. Skôr mal strach z toho, že sa vráti ťažko zranený, bez končatín a tak podobne. Musí vraj počítať aj s tým, že sa útoku dopustí niekto, u koho by to normálne nečakal. Teroristi sú totiž natoľko bezcitní, že na samovražedné útoky zneužívajú aj mentálne postihnuté osoby.

    Kaplán českej armády Jaroslav Knichal doplnil, že českí vojaci slúžia v zahraničných misiách preto, aby ľudia doma v Česku žili vo väčšom bezpečí. „Chceme vzdať úctu hrdinom, ktorí sa vracajú domov k svojim rodinám. Čo by som chcel aspoň krátko podčiarknuť, je, že ich smrť nebola zbytočná. A že úloha, ktorú vykonávali ďaleko od svojej vlasti, má svoj význam,“ podotkol.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -