Nie sme predsa barani na bitúnku, takto kvóty nepodpíšeme, odkazuje Fico rakúskej ministerke

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Fico a Figeľ sa zhodli na tom, že občianska angažovanosť je dôležitá. Reagovali tak na pozitívne smerovanie Výzvy k ľudskosti, ktorú podpísalo už 11 000 tisíc Slovákov. Názor na kvóty však aj naďalej ostal nemenný.

    Fico stále opakuje, že treba dôsledne rozlišovať medzi utečencami, ktorí nemajú čo jesť a ekonomickými migrantami. Zodpovednosť a angažovanosť by privítal aj na strane OSN. S tým súhlasí aj Figeľ. „Vo svete je asi 60 miliónov utečencov, musíme to riešiť globálne. Globálnou hrozbou je tzv. Islamský štát. Ak toto nie je témou pre OSN, tak na čo máme Bezpečnostnú radu?“ pýtal sa v relácii Figeľ. Ako uviedol Fico, pri toľkých migrantoch sa nedá vedieť, koľkí z nich sú napojení na Islamský štát, čo by mohlo ohroziť bezpečnosť krajiny. Preto aj s Figeľom volajú po  dôslednom zabezpečení Schengenu.

    Premiér je dokonca ochotný ponúknuť na mierovú misiu našich vojakov, ak by prebehol mandát Bezpečnostnej rady OSN. Figeľ hovorí aj o veľkej skúške pre Európsku úniu. Tak či onak, obaja sa zhodujú na tom, že kvóty naďalej odmietame.  Viac si vedia predstaviť presunutie finančných prostriedkov pre Sýriu.  Slovensko totiž patrí k tým krajinám, ktoré dávajú menej peňazí na pomoc rozvojovým krajinám.

    Nedávno sa rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová vyjadrila, že ak budeme odmietať pomoc utečencom, nemusíme dostať eurofondy. Premiér tento postoj odsúdil a chystá si pohovoriť s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom. „Nechápem, na čo sa sťažuje. Práve ona podpísala so slovenským ministrom vnútra Robertom Kaliňákom memorandum o tom, že dočasne prijmeme žiadateľov o azyl v Rakúsku,“ uviedol Fico. Stretnutie prebehne už zajtra a  Fico bude  Fyamannovi prízvukovať, že kvóty odmietame. „To nemôže byť náš príspevok, že ako barani, ktorí idú na bitúnok, podpíšeme kvóty,“ pritvrdil.


     

    - Reklama -