Nie je normálne, že nechávame voľne prúdiť ľudí, hovorí Kaliňák na margo utečeneckej krízy

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

     “Už vtedy som konštatoval, že s tým musíme niečo urobiť, pretože nie je normálne, že nechávame voľne prúdiť ľudí, pričom niekto odvádza svoju prácu veľmi zle,“ povedal minister. Ako následne konkretizoval, prácu zle odvádzalo Grécko, ktoré malo množstvo iných problémov a chodí sa okolo neho ako okolo chorého pacienta, pričom mu nemožno nič vytknúť ani nič skritizovať. “Jednoducho, nezvládnutie ochrany vonkajšej hranice znamenalo, že migračná vlna bola obrovská,“ poznamenal. Je to podľa neho jedna veľká tsunami, ktorá sa postupne zvyšovala a nakoniec prišla v plnej sile v podobe desiatok či tisícok ľudí denne.

    Prvou reakciu mala byť podľa šéfa rezortu vnútra aktivácia tímov RABIT, ktoré sú rýchlymi reakciami Frontexu. “Mali sme tam poslať našich kolegov a začať riešiť ochranu hraníc, pričom takisto začať okamžite rokovať s Tureckom,“ povedal. Ochrana hraníc má podľa neho vždy dve zložky. Prvou je kvalita ochrany, ktorá existuje a druhou je to, že všetkých nelegálnych migrantov si krajina, odkiaľ pochádzajú, vezme späť.

    To je tzv. readmisná zmluva, poznamenal, a tá musí kvalitne fungovať. “Tá napriek tomu, že bola podpísaná, nefungovala, no Gréci sa ani nikdy nesnažili o dobré vzťahy s Tureckom. Takže toto je to, čo zlyhalo v prvej fáze,“ dodal minister vnútra. 

    V druhej fáze podľa Roberta Kaliňáka zlyhali západné krajiny, ktoré tvrdili, že nie je problém a utečenci môžu pokojne prísť. Neodhadli pritom, o aké počty ide. “Je to perfektným a kvalitným obrazom zúfalstva západnej Európy, ktorej sa raz jej politická korektnosť vypomstí,“ poznamenal. Šéf rezortu v tomto prípade spomenul kritiku Maďarska za stavanie plota, pričom plot začalo nedávno stavať na slovinskej hranici i Rakúsko.

    “Ja ich za to nekritizujem, len je to dobrý obraz toho, koľko to trvalo, či aké veľké škody museli byť napáchané, a čo všetko sa muselo stať, kým západné štáty pochopili, že je dôležité hovoriť o probléme, otvorene o ňom hovoriť a otvorene ho riešiť. A zároveň sa neschovávať za politickú korektnosť, za ľudské práva, za nič na svete,“ povedal.

    Prvoradá má byť podľa jeho slov bezpečnosť občanov v Európskej únii, bezpečnosť samotnej únie a až keď je toto pod kontrolou, možno urobiť nejaké pomocné či veľkorysé gestá voči ľuďom, ktorí sa ocitnú v núdzi. “Pretože ak to nebudeme robiť takýmto spôsobom, v núdzi sa ocitnú naši občania, a to je hlavný problém,“ uzavrel minister vnútra.

    - Reklama -