Nie je možné vydržať päťdesiat rokov robiť nočné za pásom, tvrdí šéf odborárov. Toto je jeho plán na skorší dôchodok

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Dôchodková reforma začne platiť o niekoľko mesiacov, konkrétne v januári 2017, a pre súčasných štyridsiatnikov bude v praxi znamenať, že na pracovný odpočinok nebudú odchádzať vo svojich 62 rokoch, ale až v 65 rokoch. „Nie je možné vydržať päťdesiat rokov robiť nočné za pásom. To naozaj zvládne len málokto, a preto treba vytvoriť možnosť skoršieho odchodu do penzie pre tvrdo pracujúcich ľudí,“ tvrdí pre portál Pravda.sk šéf Odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

    Ako informuje Pravda.sk, riešením podľa odborov je spolupráca zamestnanca a spoločnosti, v ktorej pracuje, v rámci ktorej by spoločne prispievali do fondu a vytvorili dostatočnú finančnú rezervu na skorší odchod do penzie. „Peniaze slúžiace na skorší odchod do penzie by sa napríklad mohli ukladať v treťom pilieri. Dôležitá je aj motivácia firiem aj zamestnancov pre vytváranie úspor slúžiacich na skorší odchod do penzie. Tu by mohla výrazne pomôcť možnosť znižovania základu dane o zaplatené príspevky,“ myslí si Machyna.

    Hovorca ministerstva práce Michal Stuška sa vyjadril, že ministerstvo je pripravené diskutovať o skoršom odchode do dôchodku pre ťažko pracujúcich ľudí a dal za pravdu Machynovmu návrhu riešenia situácie. „Tento problém aj podľa nás môžu pomôcť riešiť úspory z tretieho piliera,“ uviedol a neskôr dodal, že, „pri rýchlom stúpaní veku odchodu do penzie je v horizonte desať rokov možné uvažovať aj o zavedení takzvaného dôchodkového stropu.“

    Problémy medzi ministerstvom a odborármi môžu nastať v prípade, ak sa naplní ohlasované znižovanie dôchodku, ktoré avizoval štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna zo strany Most-Híd. „Ak naozaj vláda pripraví návrh na znižovanie dôchodkov, sme pripravení ho zastaviť a v krajnom prípade pôjdeme aj do štrajkov,“ uzavrel Machyna.

    - Reklama -