Nie je dôvod na znepokojenie. Odchody sú prirodzené, reaguje vedenie RTVS na kritiku

    0
    Jaroslav Rezník (Autor: TASR)

    “Odchody a príchody zamestnancov, v minulosti v neporovnateľne masívnejšej podobe ako je tomu v súčasnosti v RTVS, sú prirodzeným dôsledkom nástupu každého nového manažmentu a v žiadnom prípade nie sú dôvodom na znepokojenie,” uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. RTVS si podľa jej slov naďalej bude udržiavať svoju nezávislosť, verejnoprávnosť, bude zdrojom kvalitných, overených a dôveryhodných informácií. “Čomu napomôže aj vybudovanie tímu dátovej žurnalistiky, na ktorom sa začne pracovať,” podotkla.

    Súčasné vedenie RTVS deklaruje, že vždy považovalo slobodu slova a nezávislosť za kľúčové piliere fungovania verejnoprávneho média a že si váži princípy demokracie a pluralitu názorov. Od týchto atribútov sa podľa vedenia telerozhlasu odvíja pracovné nastavenie a diskusia s redaktormi spravodajstva RTVS. “Pracujú v maximálne slobodnej atmosfére, bez akýchkoľvek vonkajších alebo vnútorných zásahov a politických vplyvov do tvorby ich spravodajských príspevkov či výberu tém. V interných diskusiách sa zdôrazňuje, aby boli vyvážené, objektívne, nestranné a dôveryhodné, a aby ich tak vnímali aj naši diváci a poslucháči,” povedala Rusnáková.

    Vedenie spravodajstva RTVS v piatok (27.4.) prepustilo štyroch externých pracovníkov spravodajstva RTVS, keď im nepredĺžilo zmluvy. Rusnáková na margo toho skonštatovala, že viacerým redaktorom skončila dohoda o externej spolupráci a vedenie spravodajstva sa rozhodlo, že niektorým z nich ju k danému dňu nepredĺži.

    Dianiu v RTVS sa však chce venovať nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Viera Dubačová, ktorá plánuje iniciovať mimoriadne rokovanie parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Od generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka chce na ňom počuť vysvetlenie ukončenia spolupráce s viacerými externými redaktormi verejnoprávneho média.

    So znepokojením vníma aktuálne dianie v RTVS aj Filozofická fakulta Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave. Osud verejnoprávnej žurnalistiky jej totiž nie je ľahostajný, keďže fakulta vzdeláva budúcich novinárov vyše 60 rokov. “Sme presvedčení, že by bolo prospešné pokračovať v práci, ktorá urobila spravodajstvo RTVS najdôveryhodnejším na Slovensku,” zdôrazňuje FiF UK vo svojom vyjadrení.

    - Reklama -