Nie je dôvod na zmiernenie sankcií voči Rusku, povedal Maas

    0
    Heiko Maas (Autor: TASR)

    Maas upozornil, že nevidí dôvod na zmiernenie reštriktívnych opatrení uložených voči Moskve v súvislosti s jej úlohou v konflikte na východnej Ukrajine. Sankcie postihujú celé odvetvia ruského hospodárstva vrátane jeho ropného a plynárenského priemyslu.

    EÚ pristúpila prvýkrát k sankciám po tom, ako bolo v roku 2014 zostrelené lietadlo Malajzijských aerolínií (linka MH17) nad východnou Ukrajinou, pričom prišlo o život 298 ľudí. Odvtedy sa platnosť sankcií obnovuje každých šesť mesiacov – po odporúčaní ministrov zahraničných vecí EÚ s tým doteraz vždy súhlasili aj hlavy vlád a štátov.

    Francúzsko v pondelok hostí štvorstranný summit s Ruskom, Ukrajinou a Nemeckom v nádeji, že sa tomuto tzv. normandskému formátu rokovaní podarí dosiahnuť pokrok na ceste k mieru na Ukrajine.

    Aj napriek vyhláseniam francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o potrebe “rozmrazenia” vzťahov medzi EÚ a Ruskom Maas v pondelok povedal, že na prípadné zmiernenie sankcií je ešte príliš skoro.

    “Budeme pokračovať v tom, čo sme doteraz považovali za správne – predĺžime sankcie. Pretože dôvody, ktoré viedli k sankciám, aj naďalej pretrvávajú,” opísal situáciu Maas. A pred novinármi spresnil, že z jeho pohľadu nie je dôvod meniť nič v politike sankcií EÚ voči Rusku.

     

    - Reklama -